Carol Sebastian a fost recrutat de Securitate in 1985, sub numele de cod „Max”, pe cind era student la Timisoara. In dosarul de urmarire a prietenului sau, poetul Andrei Bodiu, se afla doua dintre notele sale informative

Recrutarea informatorului "Max", asa cum reiese din dosarul de urmarire "Poetul", deschis pe numele lui Andrei Bodiu, a avut loc in anul 1985. Atit informatorul, cit si urmaritul erau studenti in anul II la Facultatea de Filologie a Universitatii Timisoara. Cel din urma venea din Brasov, unde isi crease premisele pentru a deveni unul dintre obiectivele Securitatii. Facuse parte, alaturi de colegii sai de clasa din liceu - Marius Oprea (astazi cunoscutul istoric), Simona Popescu (cunoscuta poeta), Caius Dobrescu si Claudiu Secasiu -, din cenaclul literar condus de profesorul Alexandru Musina, unde atitudinea nu era una conforma cu cerintele vremii.

O data cu studentia, preocuparile literare au continuat, chiar daca prietenii lui Bodiu au optat pentru facultate la Bucuresti si astfel grupul celor patru teribili adolescenti era despartit de sute de kilometri. De la Timisoara, Bodiu incepuse sa vina la Bucuresti, unde frecventa printre alte cenacluri si pe cel condus de Nicolae Manolescu, urmarit si el. Relatia cu acesta era in sine suficienta pentru deschiderea dosarului, care s-a facut chiar de ziua lui, pe 27 aprilie 1985.

Recrutarea

La sfirsitul anului 1985, dosarul "Poetul" continea deja cel putin opt materiale informative, asa cum arata o nota de sinteza a Securitatii Timis, din 26 decembrie 1985. Unul dintre informatorii ce trebuiau sa-l aiba "in atentie" pe Bodiu era "Max". "A fost definitivata recrutarea sursei 'Max>>, semnalat ca facind parte din anturajul obiectivului, fiind chiar in intimitatea sa, un bun cunoscator al productiilor literare ale 'Poetului>>, el insusi avind, de asemenea, preocupari literare", se mentioneaza in nota capitanului de securitate Vladic, care mai arata ca "informatorul 'Max>>, cu bune posibilitati in anturajul obiectivului, va fi temeinic instruit pentru a stabili daca materialele furnizate de informatorul 'Dan>> se confirma si cine mai cunoaste despre acesta manifestari in vederea documentarii".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.