Presedintele Traian Basescu a decis intrunirea comisiei care analizeaza sesizarile cu privire la savarsirea unei infractiuni, in exercitiul functiei, de catre membrii Guvernului

Intrunirea comisiei il vizeaza pe ministrul apararii, Teodor Atanasiu, si a fost convocata, joi, de presedintele Traian Basescu, dupa ce procurorul general a transmis plangerile penale impotriva ministrului apararii. Sesizarea Comisiei speciale de catre Parchet a avut in vedere plangerile formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul Eugen Bejinariu, impotriva ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de comunicare de informatii false, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice. Intrunire comisiei are loc in baza prevederilor legii privind raspunderea ministeriala.

Legea prevede ca pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, comisia speciala va prezenta presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii. Totodata, presedintele va hotari asupra raportului prezentat de comisia speciala si va dispune comunicarea solutiei mijloacelor de informare in masa.

Teodor Atanasiu nu se va sustrage verificarilor

Ministrul liberal al apararii, Teodor Atanasiu, precizeaza ca nu se va sustrage verificarilor si nu are nimic de ascuns si cere ca rezultatele analizei comisiei speciale convocate de presedintele Traian Basescu sa fie inaintate justitiei.

Domnul Atanasiu arata ca a luat cunostinta, din comunicatul presedintiei, ca a fost constituita comisia speciala pentru analiza plangerilor formulate impotriva sa. Ministrul apararii solicita ca rezultatele analizei sa fie inaintate justitiei, afirmand ca are incredere "in justitia romana si in neimplicarea politicului in actele pe care le infaptuieste".

Cum s-a ajuns aici

Decizia de intrunire a comisie vine la putin timp dupa ce consilierul prezidential Adriana Saftoiu a depus la Parceht o plangere penala impotriva ministrului apararii pe care il acuza de abuz in serviciu.

Ministru Atanasiu declarase presei ca ofiteri ai serviciului de informatii al armatei l-au informat ca Adriana Saftoiu ar furniza neoficial jurnalistilor o serie de informatii care nu ar trebui sa fie facute publice. Afirmatia a generat cereri de demisie a ministrului apararii, atat din partea Partidului Democrat, cat si din partea Partidului Social Democrat.

De asemenea, o alta plangere penala impotriva ministrului apararii a fost depusa de catre Eugen Bejinariu, deputat PSD care il acuza pe Teodor Atanasiu tot de abuz in serviciu, in sensul ca s-ar folosi de institutiile statului pentru indeplinirea unor obiective de partid.

Schimbul de replici are loc pe fondul reactiilor iscate de propunerea conducerii PNL de retragere a trupelor din Irak, propunere respinsa de Consiliul Suprem de Aparare a tarii.

In acelasi context, ministrul apararii l-a acuzat pe consilierul prezidential Sergiu Medar ca ar fi divulgat informatii secrete. E vorba de o telegrama pe care ministrul o trimisese atasatilor militari din ambasade, cerandu-le sa informeze despre decizia de retragere a trupelor romanesti din Irak.

Ministrul Atanasiu a fost audiat in Parlament pe aceasta tema, iar presedintele comisiei de aparare din Senat, George Maior, a spus ca va cere o ancheta privind modul in care ministrul a trimis aceasta telegrama. Comisia care va analiza sesizarile la adresa ministrului urmeaza sa stabileasca daca domnul Atanasiu este vinovat de abuz in serviciu si daca se impune inceperea uraririi penale.

Aceeasi comisie i-a audiat in 2003 pe Traian Basescu, Aurel Novac si Paul Teodoru, in calitate de fosti ministri ai transportului in dosarul Flota. La acea vreme, Traian Basescu acuza comisia ca ar fi un instrument politic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.