Initiator al externalizarii Serviciului de Curatenie, Intretinere si Mentenanta din cadrul Postei, predat prin contract societatii Postcom, la 1 iunie 2006, fara aprobarea scrisa a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei, ci doar pe baza sustinerii verbale a amicilor sai Florin Bejan (secretar de stat) si Szolt Nagy (ministru) - Dan Mihai Toader dovedeste pe zi ce trece ca legea si principiile de baza in adminstrarea profitabila a unei companii reprezinta "ingrediente" pe care nu le digera.

Initial, Toader a demonstrat pe hartie ca externalizarea serviciilor de curatenie in spatiile CNPR va avea repercusiuni financiare pozitive asupra companiei, insa la un moment dat "managerul-faliment" a cotit-o ca la Ploiesti, fapt ce a starnit mania sindicalistului Matei Bratianu. Numai ca, dupa ce a facut valuri pentru inlocuirea lui Toader (pe motiv ca lasa pe drumuri 570 de oameni preluati de Postcom de la Posta) si dupa ce a cerut imperativ parlamentarilor Uniunii Crestin Sociale retragerea sprijinului politic acordat "managerului-faliment", Bratianu a intors-o si el, devenind brusc sustinatorul celui pe care-l hulea.

Momentul de cotitura al lui Bratianu coincide cu semnarea de catre Toader, in numele Postei (si cu acordul tacit al sefilor MCTI), a unor contracte dubioase cu doua companii in spatele carora se regaseste Liviu Tarsa - amic al liderului BNS. Ca si cum aceasta "coincidenta" nu ar fi fost de ajuns in ecuatia problemei, Toader a decis sa-l rasplateasca pe mogulul sindical si in alt mod. Mai vizibil. Si cum putea sa faca acest lucru, daca nu creandu-i lui Bratianu o aura de individ preocupat de nevoile oamenilor?

MCTI tace, cuplul Bratianu - Toader face

Ca atare, Toader i-a ridicat mingea la fileu sindicalistului, acceptand sa modifice pe sest, in 17.07.2006 - fara aprobare scrisa din partea MCTI (actionarul majoritar al Postei) - contractul colectiv de munca 2005/2009 incheiat intre CNPR si Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii, condusa de Bratianu. Motivul invocat: faptul ca de la 1 aprilie a.c. salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de munca de 170 de ore a fost majorat la 370 RON. In realitate insa, modificarea sub acest aspect nu a fost decat un pretext, tinand cont de faptul ca Toader & co. trebuia sa opereze respectiva majorare de la 1 mai, insa nu dispunea de sumele necesare majorarii.

Adevaratul pretext al modificarii a fost insa acela al introducerii in contractul colectiv de munca a unor paragrafe speciale care sa nu afecteze cei 570 de angajati transferati la Postcom si retransferati la Posta de catre cuplul Toader - Bratianu, dupa aprobarea, respectiv anularea externalizarii serviciilor de curatenie in spatiile CNPR. Cum este posibil ca Toader & Bratianu sa modifice contractul colectiv de munca si sa opereze (re)angajari fara acordul scris al MCTI ramane un mister.

"Sfanta treime" nu e de gasit

Pentru a afla direct de la actorii implicati cum explica aceste modificari ilegale, dar si "coincidentele" stranii care se petrec pe "mosia" MCTI, am incercat sa contactam trioul care raspunde de zestrea Postei, atat din punct de vedere managerial, cat si sindical. Secretarul de stat Florin Bejan a evitat sa discute cu noi in cursul zilei de ieri, pentru a explica lipsa sa de reactie la deciziile luate de Toader.

Nici Mihai Toader nu a fost de gasit pentru a explica (logic!) motivele pentru care a modificat contractul colectiv de munca, in sensul angajarii Postei la un efort financiar suplimentar ce da peste cap toate calculele de rentabilitate (in conditiile in care compania se afla in prag de privatizare si se confrunta deja cu mari probleme in ceea ce priveste asigurarea fondurilor salariale si a lichiditatilor ca urmare a contractelor paguboase in care a fost amestecata cu de-a sila). In ceea ce-l priveste pe Bratianu, acesta avea mobilul inchis. Reamintim ca in urma cu cateva zile, inainte de a se modifica contractul colectiv de munca, "Curentul" dezvaluia ca cei trei s-au intalnit pe terasa benzinariei Agip de la Timpuri Noi pentru a pune Posta la cale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.