Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati a confirmat ca inainte de 1989 erau recrutati ca informatori si elevi

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu a anuntat ca din datele de pana acum, sunt cateva sute de astfel de cazuri. "Intr-adevar, exista retele intregi, pe judete, de copii racolati inca de la varstele de 12-14 ani. Varstele variaza de la 12-14 pana la 19 ani. Copiii erau recrutati in cadrul problemei invatamant si este incredibil cum arata o astfel de fisa. Scrie clar pe ea: fisa colaboratorului din randul elevilor", a declarat Cazimir Ionescu.

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca CNSAS va verifica si situatia ofiterilor de Securitate care s-au ocupat de recrutarea minorilor pe post de informatori.
Tinta informarilor: colegi, parintii acestora si profesori
Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a explicat ca elevii erau recrutati dupa proceduri similare cu cele obisnuite.

Fisele care ii priveau descriau personalitatea elevului, relatiile sale in scoala cu ceilalti elevi dar si cu profesorii. In aceste fise erau trecute si datele parintilor, unde lucrau acestia, domiciliul, daca erau in evidenta Securitatii si altele de acest gen.

In plus, precizeaza Cazimir Ionescu, ei trebuiau sa semneze angajamente la fel ca restul colaboratorilor Securitatii. "Copiii erau racolati in vederea incadrarii informative a colegilor lor de clasa, a colegilor de camin, si parintilor acestora, in mod special a parintilor, si bineinteles a profesorilor. Erau preferati elevii caministi pentru o mai buna patrundere, fiindca ei aveau colegi si din restul judetului", spune Cazimir Ionescu.

El a precizat ca in majoritatea cazurilor, elevii erau scosi de pe lista informatorilor la terminarea liceului, asta desigur in cazul celor care nu isi continuau studiile la facultate.

Tragerea la raspundere a ofiterilor de Securitate

In privinta ofiterilor care au recrutat minori pe post de informatori, Cazimir Ionescu a spus ca acestia vor fi verificati de CNSAS. Categoria "elevi informatori" nu exista in actuala lege de functionare a CNSAS, asa ca pana cand proiectul de modificare a legii va ajunge in plenul Parlamentului, ar trebui inclusa si aceasta categorie in text.

In plus, Cazimir Ionescu e de parere ca legea ar trebui sa precizeze clar trei categorii de relatii cu fosta Securitate: cei care nu au decat dosar de urmarire, cei care au semnat angajamente de colaborare si cei care au facut "politie politica". Si asta pentru ca actuala lege nu cuprinde ceea purtatorul de cuvant al CNSAS a numit, categoria intermediara a celor care nu au facut "politie politica", dar au dat informatii fostei Securitati.

Ce spune un fost ofiter de Securitate

Pentru fostii angajati ai Securitatii, racolarea minorilor nu pare sa fie una demna de investigatii suplimentare. In plus, dupa cum i-a spus lui Carmen Valica deputatul PRM, Ilie Merce, fost ofiter de informatii la Departamentul Securitatii Statului, ar fi fost racolati elevi din clasele a 11-a si a 12-a, in nici un caz copii de 12 ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.