Departamentul National Anticoruptie nu comenteaza refuzul sotilor Nastase de a mai face declaratii in dosarul Zambaccian, ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al institutiei. "Este dreptul sotilor Nastase de a face declaratii publice, iar DNA nu comenteaza aceste afirmatii".

"Codul de procedura penala prevede o serie de instrumente care pot fi aplicate in acest caz, asemenea tuturor cazurilor, indiferent de persoanele cercetate", ne-a informat Biroul de presa. Cu numai o zi in urma, fostul premier al Romaniei declarase procurorilor anticoruptie ca, in opinia sa, acest dosar este unul instrumentat politic si ca a mers la DNA numai pentru a le transmite procurorilor ca nu intelege sa le mai dea "nici un fel de declaratii pe dosarul numarul 8/2006", intrucat i se pare "o actiune abuziva de hartuire".

Caracterizand ancheta drept "un simulacru, o facatura sau o comanda politica", Nastase si-a explicat refuzul de a colabora cu procurorii: "Din moment ce procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, s-a antepronuntat in urma cu cateva zile, afirmand ca acest dosar este unul 'prioritar>>, ca este un dosar 'de mare coruptie>> si ca trebuie trimis in instanta pana in toamna, este clar ca decizia politica a fost luata si nu vad ce rost mai are sa mai merg la DNA sa dau declaratii".

Criticand in continuare afirmatiile lui Daniel Morar, seful DNA, potrivit caruia acest dosar este unul prioritar, care urmeaza sa fie definitivat prin trimitere in judecata pana in toamna anului in curs, Nastase a afirmat, citat de Mediafax, ca asa intentioneaza responsabilii din Justitie sa-i asigure pe oficialii europeni, inaintea Raportului din septembrie, de seriozitatea lor.

Dosarul "Zambaccian" a fost redeschis de procurorii anticoruptie, in luna noiembrie a anului trecut, pentru a analiza pe fond sesizarea remisa de Mona Musca in luna august 2005.

Potrivit sesizarii, Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului".

Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vandut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura "Adrian Nastase", se arata in sesizare. Urmarirea penala fata de Nastase a inceput la data de 7 februarie, cand procurorii anticoruptie l-au acuzat oficial de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului ca a facut uz de autoritatea sau de influenta sa ca presedinte de partid.

Ulterior a fost pusa sub acuzare si sotia acestuia, Dana Nastase, dar si beneficiari ai apartamentelor din blocul din strada Muzeul Zambaccian, fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu, a carui firma a construit imobilul, proprietarul initial al terenului, Gabriel Bivolaru, fostul consul general al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, precum si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Nastase ar fi primit "peste 100.000 de dolari (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1,2 milioane de lei (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian 16, sector 1 si comuna Cornu, judetul Prahova)".

Intr-un alt dosar, fostul premier Adrian Nastase este cercetat de procurorii anticoruptie pentru primire de foloase necuvenite, ca urmare a obtinerii unor materiale electorale, in valoare de peste 26 de miliarde lei, din partea reprezentantilor legali ai firmelor Eurografica SRL Bucuresti si Vertcom Bacau. Un alt capat de acuzare adus oficial la cunostinta fostului premier priveste numirea lui Ion Melinescu in functia de sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in schimbul blocarii unei investigatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.