Surprinzator, organizatia proiraniana si siriana a cerut, anul trecut, eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak

Organizatia Hezbollah, cea care a provocat atacurile israeliene in Liban, a avut conexiuni si in Romania. Finantari au venit de la Bucuresti, iar legaturi au existat si cu serviciile secrete romanesti.

Organizatiile teroriste, luate in brate de Ceausescu

Hezbollah a avut mai multe legaturi cu Romania inca din perioada dictaturii lui Nicolae Ceausescu, atunci cand mai multe organizatii teroriste arabe aveau usi deschise la Bucuresti. Printre acestea, si OEP-ul lui Yasser Arafat, Hezbollahul sau altele. La acea vreme, organizatia, aflata sub controlul Siriei si Iranului, avea inclusiv o reprezentanta neoficiala la Bucuresti, despre care s-a spus ca s-ar fi aflat in conexie cu statia de spionaj siriana condusa atunci de unchiul omului de afaceri Omar Hayssam, cel acuzat de punerea la cale a rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak.

Dupa 1990, Romania a fost folosita pentru afacerile Hezbollah in scopul finantarii organizatiei. Acest lucru il confirma pentru Adevarul fostul sef al SIE Catalin Harnagea. Insa si alte rapoarte ale serviciilor secrete romanesti au semnalat, de-a lungul anilor, prezenta Hezbollah in tara noastra. Actualul sef al SIE, Gheorghe Fulga, a scris chiar un articol in revista franceza "Lettre Diplomatique", in care semnala acest lucru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.