Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur (foto), a declarat ieri ca valoarea pasarilor sacrificate in focarele depistate si confirmate in cele doua episoade de gripa aviara care au lovit pana la ora actuala Romania se ridica la 150 miliarde de lei (6,4 milioane de euro), din care 30 miliarde de lei reprezinta valoarea despagubirilor acordate populatiei anul trecut. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa, la care a luat parte si comisionarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, Markos Kyprianou.

In ceea ce priveste problemele din domeniul sanitar-veterinar, comisarul european sustine ca Romania ar putea inregistra unele intarzieri, la sfarsitul anului, in indeplinirea angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana in ceea ce priveste combaterea pestei porcine, dar si in privinta ecarisajului, insa acestea nu pun in pericol aderarea.

"Nu vreau sa trag concluzii, mai este destul timp pana la sfarsitul anului. As spune ca exista doua domenii in care trebuie facut mai mult, daca vor fi intarzieri. Nu ma astept sa apara probleme serioase, care sa afecteze aderarea Romaniei la UE pe domeniul meu", a afirmat Kyprianou. El a precizat ca UE va monitoriza cu atentie modul in care Romania isi indeplineste angajamentele asumate, in special in ceea ce priveste sanatatea animala.

Potrivit lui Kyprianou, daca angajamentele nu vor fi indeplinite pana la sfarsitul anului, vor fi facute "aranjamente temporare", fiind vorba in special de masuri tehnice, asa cum s-a intamplat si in cazul altor tari, astfel incat problemele sa fie rezolvate intr-un timp cat mai scurt.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.