Confiscari. Procurorii Parchetului General au confiscat acum doua zile un diamant de 256 de carate, considerat unul extrem de valoros, in actiunea impotriva gruparii romano-sarbe de fraudatori. Totodata, patru persoane din grupul respectiv au primit mandate de arestare

Diamantul, evaluat la prima vedere la 60 de milioane de dolari, a fost descoperit in casutele de valoare inchiriate la o banca din Capitala, ale gruparii care a obtinut credite de 300 de milioane de dolari garantand cu bilete la ordin emise de o banca falimentara. Specialistii spun ca valoarea diamantului va fi stabilita exact doar dupa mai multe expertize. Potrivit specialistilor, cel mai pretios diamant din lume a fost descoperit in 1905 si face parte din bijuteriile Coroanei Britanice. Acesta are 3.106 de carate si o claritate deosebita.

"Cazati la Cercetari Penale"

Viorel Romanescu si Mihai Rotar, cei doi politisti acuzati ca ar fi participat la fraudarea mai multor banci cu 400 de milioane de dolari, au fost arestati preventiv ieri noapte prin decizia judecatorilor Tribunalului Bucuresti. Cei doi fosti ofiteri au fost tinuti departe de ochii presei, accesul mass-media in interiorul tribunalului fiind interzis. In jurul orei 23.00, cei doi au fost dusi la arestul Directiei de Cercetari Penale, unde urmeaza a fi "cazati" pentru urmatoarele 29 de zile. Alte doua persoane din grupul Iovanovic, Gheorghe Badescu si Buran Bojneag, au fost arestate preventiv, tot joi seara, pentru 29 de zile, de instanta Tribunalului Bucuresti.

BNR avertizase de falsurile lui Jovanovic

Potrivit lui Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere a Bancii Nationale, bancile din Romania nu au acordat credite firmelor din grupul Jovanovic pe baza cecurilor false, desi au existat incercari de a lua imprumut de la trei institutii de credit.

Parchetul a descoperit mai multe incercari ale persoanelor din grup de a contracta credite de la trei banci, care au respins solicitarile, una dintre institutiile de credit in cauza inaintand si o plangere penala. BNR a identificat 40.327 file cec falsificate, in valoare de 80,65 milioane de dolari, pe care Jovanovic le-a depus in sapte cutii de valori la Raiffeisen Bank. "Raiffeisen a eliberat trei adeverinte de confirmare a existentei unor instrumente, dar nu avea nicio obligatie sa verifice autenticitatea lor, atat timp cat nu a intrat in relatii comerciale pe baza acelor documente", a explicat Cinteza.

Totodata, BNR a avertizat intregul sistem bancar, in anul 2003, ca Krunislav Jovanovic a prezentat o scrisoare de garantie falsa, de la o banca de renume. BNR a transmis sesizari despre caz Parchetului si Serviciului Roman de Informatii.

Sarbul este dat in urmarire generala

In 2003, Krunislav Jovanovic, in calitate de presedinte al International Expert Muntenia, si Ioan Mailat, director Euroleasing, s-au prezentat la sucursala din Timisoara a ABN AMRO cu o scrisoare de garantiei falsa, care ar fi fost eliberata de ABN AMRO Olanda.Cei doi au solicitat la acea data o contragarantie pentru un import de grau din Canada in favoarea unui cetatean sarb.

Biroul de presa al Parchetului instantei supreme a anuntat ca Jovanovic, "cu acordul tacit si nelegal al unor functionari bancari", a obtinut mai multe adeverinte privind detinerea unor bilete la ordin in casute de valoare, pe care le-a folosit pentru a insela mai multe persoane.

In 2004, Jovanovic Krunislav, Dumitru Sauer, Viorel Dumitrescu si Mihail Rotaru - ajutati si de alte persoane - ar fi introdus in tara 178.000 file bilete la ordin emise de o banca din Los Angeles, declarata in faliment inca din 1996, pe care le-au depozitat intr-o cutie de valori de la o banca din Bucuresti. Din verificari s-a stabilit ca Jovanovic a obtinut, in lunile februarie si martie 2005, adeverinte de la banca din Bucuresti prin care se atesta depunerea unui numar de 20.327 bilete la ordin in valoare de 40.654.000 dolari USD, cu scopul declarat de a dovedi ca are bonitate bancara in relatiile cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv unitati bancare de la care solicita imprumuturi. Jovanovic este dat in urmarire generala si internationala dupa ce a fost arestat in lipsa in mai 2006.

EVIDENTA. In urma cu opt luni, Krunislav Jovanovic a vrut sa investeasca intr-o afacere suma de 500.000 de dolari folosind cecuri false precum cel din imagine. Expertii bancari la care a fost depus unul dintre cecuri au descoperit in zece minute falsul, sigla afisata pe act fiind cea care a atras atentia specialistilor.

Escrocherii de sute de milioane cu adeverinte de salariu falsificate

ALTA METODA. O grupare de escroci, specializata in obtinerea de credite cu documente false, a fost anihilata de politisti dupa ce, joi, doi dintre ei au fost prinsi in timp ce tocmai incasau o suma de bani de la o banca din Capitala. Primii care au cazut in plasa anchetatorilor au fost doi galateni. Acestia au fost retinuti cu ajutorul trupelor de interventie rapida dupa ce tocmai obtinusera, pe baza unor adeverinte de salariu falsificate, peste 300 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au stabilit ca din retea mai faceau parte trei persoane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.