Cererea Asociatiei Alburnus Maior de suspendare a procesului privind raportul de evaluare a impactului asupra mediului ("EIA") pentru proiectul de exploatare miniera Rosia Montana a fost respinsa de Curtea de Apel Alba. Potrivit unui comunicat al companiei Gabriel Resources (GR), "actiunea Alburnus Maior s-a indreptat impotriva Ministerului Roman al Mediului si nu impotriva companiei Gabriel".

De asemenea, "Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat sentinta de anulare a certificatului de descarcare arheologica nr. 4 care ramane astfel valabil", se mai spune in comunicat.
In urma cu trei zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca sentintele de anulare a certificatului de descarcare arheologica nr. 4 au fost ilegale si a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Brasov, fiind foarte probabil ca actiunea sa aiba loc in toamna acestui an.

Acelasi comunicat insereaza cateva date privitoare la sustinerea proiectului minier de catre 18 ONG-uri romanesti, dintr-un grup de 21, ce au efectuat o vizita la Rosia Montana, dupa care au lansat un comunicat de presa in scopul amintit. Nu se specifica insa numele organizatiilor nonguvernamentale, iar adresa de Internet recomandata de GR pentru a afla continutul comunicatului de presa "al celor 21 de ONG-uri" nu ofera nici un element in sprijinul celor sustinute. Proiectul companiei canadiene Gabriel Resources Ltd, care intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana o investitie miniera prin exploatarea la suprafata - folosind metoda cianurarii - a circa 300 tone de aur si 1.600 tone de argint, continua, de sapte ani, sa genereze numeroase scandaluri din cauza consecintelor deosebit de grave asupra mediului, comunitatii si valoroaselor vestigii culturale din zona.

Ieri, 15 activisti din Romania, Ungaria si Austria au protestat pasnic in fata Ministerului Mediului din Bucuresti impotriva proiectului minier de exploatare a aurului din Rosia Montana. Acestia, se arata intr-un comunicat al Greenpeace, au cerut ministrului Sulfina Barbu "sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului, recent demarata, in urma careia acordul de mediu pentru proiect ar urma sa fie acordat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.