Ancheta. Un dascal, membru al Comisiei de evaluare din Timis de la Liceul "Emanoil Ungureanu" s-a ales cu dosar penal dupa ce a acceptat sa favorizeze niste elevi la Bacalaureat contra sumei de un miliard si jumatate de lei

"Infractorul" a fost demascat de un jurnalist de la un cotidian central, care s-a recomandat ca ruda a unuia dintre candidati. Conversatia dintre cei doi a fost inregistrata cu un reportofon. Parchetul de pe langa Tribunalul Timis s-a autosesizat si cerceteaza cazul. Pe de alta parte, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) se angajeaza sa faca dreptate absolventilor de liceu, dupa ce numarul contestatiilor la Bacalaureat a depasit 35.000. Liceenii au fost nemultumiti cel mai mult de notele primite la proba scrisa de la Limba si literatura romana.

Astfel, potrivit purtatorului de cuvant al MEdC, Mircea Muresan, lucrarile vor fi reevaluate prin sondaj atat in judetele unde gradul de promovare a Bacalaureatului trece de 90%, cat si in cele unde este mai mic de 70 de procente. In caz ca se vor observa erori la corectare, notele elevilor nu vor fi modificate, dar profesorii examinatori pot fi sanctionati. "Scopul acestei actiuni nu-i vizeaza pe elevi, ci pe profesorii evaluatori", a declarat Mircea Muresan.

Actiunea MEdC va incepe abia dupa 14 iulie, cand se vor selecta judetele unde lucrarile elevilor vor fi recorectate. Sunt vizate judetele Valcea, Suceava, Ilfov, Hunedoara, Constanta si Mehedinti, unde promovabilitatea este de peste 90%. In cealalta extrema, dar cu aceeasi stampila de suspiciune de frauda se afla judetele Arges, unde doar 58% dintre elevi au luat examenele, si Teleorman, unde procentul de promovabilitate este sub 60%.

Arges, judet codas

Procentul de promovabilitate la Liceul Agricol din comuna Mozaceni, judetul Arges, a fost de numai 27%. De altfel, cele mai slabe rezultate s-au inregistrat la liceele cu profil agricol si grupurile scolare industriale din Arges, unde au promovat doar 38% dintre elevi. Explicatia profesorilor: elevilor nu le mai sta gandul la invatat. Din cei peste 7.200 de elevi care au sustinut examenul, 3.100 au picat, promovabilitatea fiind de 58%. Singurul liceu care a scos judetul cu obrazul curat este Colegiul National I. C. Bratianu, unde promovabilitatea a fost de 100%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.