Guvernul Tariceanu vrea sa dea afara unu din patru bugetari, din cauza cheltuielilor foarte mari cu salarizarea

Acestea ating 6,5% din PIB, cu un procent mai mult decat cel convenit cu UE. Planurile se bat cap in cap cu o lege, in baza careia ministerele fac deja angajari a 8.500 de bugetari, specializati pe absorbtia de fonduri europene.

Ministerul Finantelor a trimis tuturor institutiilor bugetare, inclusiv ministerelor, o nota prin care li se cere sa intocmeasca liste de disponibilizari. Procentul avansat este de 25%.

PROIECTE

Luna trecuta, la 14 iunie mai exact, Guvernul Tariceanu a scos de la naftalina ideea reducerilor de personal in sistemul bugetar. De data asta restructurarea este motivata de nevoia diminuarii ponderii cheltuielilor de personal in PIB (produsul intern brut) pana la 5,5%, asa cum s-a convenit cu UE.

Pentru a nu se trezi insa cu noi miscari sindicale, Executivul nu si-a facut publica intentia. Ministerul Finantelor s-a pus pe treaba si a trimis institutiilor bugetare - ministere, agentii, prefecturi - adrese prin care le solicita sa identifice cati oameni ar putea fi disponibilizati. Adresa suna cam asa: "In sedinta de guvern din 14 iunie s-a stabilit ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii sa prezinte pana la 15 iulie propunerile de reducere a numarului de personal din sectorul bugetar astfel incat cheltuielile de personal sa se inscrie intr-o pondere de 5,5% din PIB in 2007. In scopul realizarii acestei sarcini, fiecare minister va elabora o evaluare proprie in ceea ce priveste reducerea numarului de personal in vederea atingerii procentului de mai sus ce urmeaza sa se transmita pana la 30 iunie catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.