Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in dosarul lui Marian Oprisan arata cum bani din datoria externa a Romaniei au intrat in buzunarele unor particulari

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in luna iunie, pe presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, pentru 13 capete de acuzare, privind acte de coruptie, fals si uz de fals. Acuzatiile procurorilor vizeaza cheltuirea fara nici o justificare a 1,9 milioane de dolari. Alaturi de el, inca sase persoane vor da socoteala in fata instantei cu privire la modul in care au ajutat la "evaporarea" banilor.

Constituirea "fondului de afaceri"

In 1997, prin HG nr. 577, Guvernul aproba derularea Programului privind pietruirea drumurilor comunale. Drept urmare, in 2003 Guvernul contracteaza un credit extern, in valoare de 50 de milioane de dolari.

In 2004, Consiliul Judetean Vrancea incheie cu Ministerul Transporturilor contractul de imprumut nr. 33.553/12.02.2004, prin care i se aloca un milion de dolari. Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA, ulterior, Ion Costeanu, seful Directiei Tehnice a CJ Vrancea, redacteaza o anexa in care introduce drumuri care nu figurau in nomenclatorul guvernamental mentionat mai sus. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, semneaza contractul de imprumut subsidiar si numeste ulterior comisiile de licitatie, fara ca aceste cheltuieli sa mai fie supuse aprobarii CJ Vrancea.

Pe parcursul derularii contractului, directorul Costeanu intocmeste noi anexe (1A, 1B, 1C), pe baza carora se fac acte aditionale prin care suma alocata judetului Vrancea sare de la un milion de dolari la 1,9 milioane.

Potrivit expertilor DNA, aceste documente, care poarta semnatura lui Marian Oprisan, nu sint justificate prin nici un fel de documentatie (studii de fezabilitate, proiecte sau hotariri ale Consiliilor Locale).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.