Parlamentul European cere Romaniei sa reia "fara intirziere" adoptiile internationale, criticind Bucurestiul pentru ca nu a dat curs cererii anterioare a Legislativului european de a reglementa situatia cererilor de adoptie facute in perioada moratoriului din 2001, potrivit unui comunicat oficial.

Legislativul european "cere autoritatilor romane sa tina cont de opinia sa si sa reia fara intirziere evaluarea cazurilor in asteptare, tinind cont de ceea ce este in interesul copiilor". PE solicita de asemenea Bucurestiului "sa autorizeze adoptiile internationale, acolo unde e cazul", afirma textul.

Cererea eurodeputatilor a fost facuta in baza faptului ca "respectarea drepturilor fundamentale este unul dintre criteriile de aderare la Uniunea Europeana", iar "Conventia de la Haga privind adoptiile internationale, care a fost ratificata de Romania, stipuleaza adoptarea unor garantii pentru combaterea traficului cu copii si pentru promovarea celor mai bune interese ale copilului".

Documentul mai subliniaza ca "in paragraful 23 al Rezolutiei privind pregatirea Romaniei pentru a adera la Uniunea Europeana, adoptata la 15 decembrie 2005, Parlamentul a cerut Guvernului roman sa "rezolve cererile pentru adoptii internationale facute in timpul moratoriului din iunie 2001". Bucurestiul a impus, in iunie 2001, un moratoriu in privinta adoptiilor internationale, inlocuit la 1 ianuarie 2005 de o lege referitoare la protectia copiilor.

Moratoriul s-a aplicat retroactiv pina la data de 1 decembrie 2000 si a intrerupt, astfel, evaluarea citorva mii de cereri de adoptii. Conform Parlamentului European, care critica Bucurestiul pentru ca pina in prezent nu a dat curs cererilor sale, "copiii in cauza stabilisera deja, de mult timp, contacte cu viitoarele familii adoptive, iar moratoriul a determinat plasarea lor - pentru a doua oara - in situatia de abandon".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.