Terenurile, padurea si lacul ce apartin de drept Manastirii Cernica sunt luate cu japca de personaje din anturajul conducerii Primariei Pantelimon. In timp ce calugarii au trimis zeci de cereri de retrocedare, care s-au pierdut pe traseu, samsarii de terenuri primesc titlu dupa titlu de proprietate in ograda bisericii.
De ceva vreme, fetele bisericesti s-au trezit cu discoteci si restaurante in batatura, in timp ce pe lacul ce le apartine se organizeaza concursuri de skijeturi. Incercarile calugarilor de a-si recupera domeniile nationalizate abuziv dateaza din 1991. Ei au trimis Primariei Pantelimon o adresa in care se solicita restituirea unui teren de 50 de hectare, o bucata de padure si balta manastirii. De atunci si pana in prezent, niciunul dintre primarii de la Pantelimon nu a dat vreun raspuns. Au urmat apoi alte solicitari, trimise la Prefectura Ilfov si la Comisiile locale de retrocedare. Crezand ca preotii nu vor face scandal, toti i-au ignorat.

Prima "invazie" pe domeniul lacasului de cult a avut loc in urma cu patru ani. Pentru ca nu mai faceau fata cererilor de retrocedare, cei de la Primaria Pantelimon au propus oamenilor titluri in curtea manastirii. A fost greu pana si-au facut curaj primii localnici, pentru ca apoi improprietaririle au venit pe banda rulanta. Peste 30 de hectare de teren care au apartinut manastirii au fost astfel abuziv ocupate. Localnicii au acceptat compromisul, pe motiv ca valoarea terenului bisericesc era mult mai mare, depasind 100 de euro metrul patrat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.