Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat ieri hotararea de radiere de pe rolul sau a cauzei Rosca impotriva Romaniei, ca urmare a incheierii, de catre parti, a unei conventii de solutionare amiabila, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.

Prin decizia din 17 noiembrie 2005, CEDO a declarat admisibile capetele de cerere ale reclamantului Sorinel Cristian Rosca, intemeiate pe articolul 6 (1) - in ceea ce priveste independenta si impartialitatea instantelor militare, precum si folosirea transcrierii inregistrarii convorbirilor telefonice ca proba - si pe articolul 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

In februarie 2001, Sorin Cristian Rosca a fost condamnat la 8 ani de inchisoare, el fiind una dintre cele 19 persoane judecate pentru contrabanda cu tigari de pe Aeroportul Militar Otopeni, din noaptea de 16/17 aprilie 1998.

A fost gratiat in 22 iulie 2003, printr-un decret semnat de presedintele Ion Iliescu, pentru a-si ingriji copilul in varsta de 5 ani. Dupa moartea sotiei lui Rosca, copilul s-a aflat in ingrijirea surorii sale (in varsta de 28 de ani), care a decedat insa in urma unui infarct.

Dupa disparitia surorii, copilul a ramas in grija unei bunici, care, bolnava fiind, nu-l mai putea intretine.
In timpul procesului, Rosca a reclamat ca in perioada arestului i-au fost incalcate mai multe drepturi, reclamatiile ajungand, in cele din urma, la CEDO. Procurorii militari nu i-au permis nici macar sa participe la inmormantarea sotiei sale.

Prin conventia de solutionare amiabila, guvernul s-a angajat sa plateasca reclamantului suma de 7.500 euro. La randul sau, reclamantul a declarat stins litigiul aflat pe rolul CEDO si a precizat ca nu mai are nicio pretentie fata de statul roman.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.