Legea Agentiei Nationale de Integritate, convenita in Guvern la presiunea UDMR, inaspreste controlul averilor, dar deschide o portita conflictului de interese

Proiectul de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a trecut miercuri de votul Guvernului. Documentul a fost modificat deja de trei ori, timp in care s-a inasprit controlul averilor, dar s-a lasat o portita conflictului de interese. Pe scurt, daca legea este adoptata de Parlament in aceasta forma, matusa Tamara ar putea face afaceri in continuare cu institutiile conduse de nepotii sai, dar daca acestia ar mosteni-o, i-ar calca ANI. "Matusa Tamara" e o sintagma folosita aici cu sensul metaforic de personaj prin intermediul caruia un demnitar face afaceri.

Averile unchilor si amicilor, la control

In Legea ANI, doua articole, 19 si 31, cintaresc greu, caci reglementeaza conflictele de interese si controlul averilor. Primul articol arata a cui avere mai este verificata, pe linga aceea a demnitarului. Formularea sa initiala, propusa de catre Mi-nisterul Justitiei (MJ), prevedea controlul averilor demnitarilor, ale sotilor/sotiilor acestora si ale eventualilor interpusi.

Dupa consultarea cu ONG-urile care au criticat proiectul de lege, ministerul a propus un text care a fost acceptat si de plenul Guvernului: "Sint supuse controlului bunurile si valorile supuse declararii, daca sint dobindite, primite ori detinute de persoane interpuse, sau prin intermediul acestora, ori transmise cu titlu gratuit sau oneros catre orice persoana". Asadar, averile demnitarilor adapostite pe numele unor rude sau prieteni ori donatiile si mostenirile dubioase ar putea fi controlate nelimitat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.