Bazinele cu steril din Tarnita, in pericol de a se rupe l Multe judete sunt in continuare afectate de inundatii. Excedente de precipitatii in aceasta vara l Ruinele caselor din Tarlisua, devastate de hoti

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca 21 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 6 sunt date disparute, in inundatiile provocate de ploile abundente cazute in ultimele trei saptamani. In Bistrita, unde trei persoane sunt date disparute, s-au inregistrat 10 decese, cate una in Maramures si Arad, iar 9 in Suceava, unde sunt date disparute trei persoane. In ultimele trei zile, precipitatiile au afectat 75 de localitati din 15 judete ale tarii, cele mai mari pagube inregistrandu-se in judetul Suceava, in comuna Arbore.

Tot in perioada aceasta din ultimele saptamani au fost evacuate 47 de persoane, distruse 29 de case, avariate 583. Totodata, au fost distruse 55 de gospodarii cu anexele lor, afectate 3.560 si inundate 6.385 ha de teren arabil.

Ministrul Mediului Sulfina Barbu a declarat ca numai 4 judete, respectiv Iasi, Giurgiu, Brasov si Arges au planurile de aparare impotriva inundatiilor, complet si corect intocmite. "Din nefericire, un numar de 153 de autoritati locale pentru situatii de urgenta nu dispun de planuri de aparare impotriva inundatiilor", a subliniat oficialul ministerului Mediului si Gospodaririi apelor. Ea a spus ca raspunzator pentru aceasta situatie sunt indeosebi primarii care vor fi sanctionati, cu amenzi de pana la 300 milioane lei vechi.
Ministrul Blaga a precizat ca Senatul a adoptat legea 215 a autoritatilor locale cu modificarile respective in care se precizeaza ca in conditiile in care autoritatile locale care reprezinta statul nu-si fac treaba sunt raspunzatoare iar sanctiunile pot merge pana la pedeapsa penala.

Digurile bazinelor de decantare a sterilului, gata sa se rupa

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anuntat toate organle abilitate in legatura cu situatia extrem de grava din zona Tarnita, de la bazinele de decantare a sterilului. In aceste bazine se afla aproximativ 15 milioane de metri cub de steril care, iar daca unul din aceste diguri se va rupe, ar putea provoca o catastrofa prin distrugerea locuintelor din aval, dar si prin popularea mediului cu cianuri. El a spus ca, din nefericire, cu toate eforturile si pompele de mare capacitate cu care se actioneaza, nivelul apei care s-a adunat si preseaza asupra digului bazinelor de decantare este in continua crestere. Prefectul spera ca, in urma acestor sesizari, ministerele sa trimita in zona specialisti care sa gaseasca solutii tehnice, astfel incat situatia sa fie rezolvata.

Pentru a se evita producerea unor dezastre asemenea celor din comuna Arbore, prefectul de Suceava a avertizat autoritatile din Ostra de pericolul existent si le-a cerut acestora sa aduca la cunostinta populatiei situatia si ca exista riscul sa fie evacuata. Autoritatile din Ostra vor stabili semnalele de avertizare si locurile de refugiu pentru persoanele care vor fi evacuate.

Zona Arbore-Voitinel-Cacica din acest judet este cea mai afectata de inundatii. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a declarat ca vor fi angrenate forte importante pentru refacerea infrastructurii rutiere distruse, aratand ca satele Gura Solcii si Pietroasa nu mai sunt izolate complet, desi se circula extrem de greu in zona.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava a spus ca institutia pe care o conduce va acorda sprijin banesc de urgenta sinistratilor in ale caror familii s-au inregistrat decese in urma viiturii, cate 1.500 de lei, dar si materiale de constructii si forta de munca pentru cei ale caror locuinte au fost distruse sau avariate.

Inundatiile au afectat peste doua mii de gospodarii, fiind distruse 16 locuinte, ale 129 de locuinte fiind avariate si aproape cinci mii de fantani colmatate. Au fost distruse 47 de poduri si podete si au fost avariate alte 133 de poduri si podete, fiind afectate drumuri judetene si comunale pe o lungime de 135,79 de kilometri.

Multe judete sunt afectate de inundatii

Ploile de la sfarsitul saptamanii au mai provocat pagube importante in judetele Bistrita-Nasaud, Constanta, Mehedinti, Harghita.

Comitetul interministerial pentru situatii de urgenta a analizat situatia existenta si masurile ce se impun a fi luate in cazul producerii unor posibile fenomene hidrologice periculoase.

Potrivit ministrului Mediului si Gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, s-a decis mentinerea avertizarii hidrologice din 29 iunie pentru raurile din judetele Bihor, sudul judetului Cluj, Arad, Alba, vestul judetului Mures, Timis, Hunedoara, Sibiu, Caras Severin, Mehedinti, Dolj si Valcea.

In cazul celorlalte judete se suspenda avertizarea, cu exceptia Botosaniului, unde prin propagarea viiturilor formate anterior pe Prut, se vor produce cresteri importante de debite si niveluri.

Se impune urmarirea cu atentie a evolutiei situatiei hidrometeorologice cu transmiterea de niveluri si debite suplimentare, in conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii.

Casele din comuna Tarlisua incep sa fie atacate de hoti

Un barbat in varsta de 24 de ani din satul Cociu este cercetat in stare de libertate pentrtu furt calificat dupa ce a intrat prin geamul spart al unei casei de vacanta din satu Cireas, comuna Tarlisua, si a luat din interior bunuri in valoare de 200 de lei. Tanarul a fost observat de Gheorghe B. din satul Cireas care a anuntat postul de politie din localitate. In urma cercetarilor s-a dovedit ca hotul care a intrat in casa lui Ionel C. din Nasaud este Nicolae M. (24 ani), muncitor din comuna Sintereag, satul Cociu. Acesta a incercat sa sustraga bunuri in valoare totala de circa 200 lei noi. Prejudiciul cauzat a fost recuperat in totalitate si restituit partii vatamate, dar tanarului i s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Cercetarile continua la Postul de Politie Tarlisua.

Prognoza meteo a verii

In urmatoarele zile exista posibilitatea ca, in anumite zone, precipitatiile sa depaseasca 40-50 de litri pe metrul patrat si au fost transmise avertizari pentru intensificari de vant in Moldova, in sud-estul tarii, precum si intensificari mai mari pe litoral.

Fenomenele vizate fac referire la scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie. Totodata, vor fi cresteri de debite si niveluri pe rauri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Pana marti seara, in zona de sud est a tarii si, in special pe litoral, vor fi intensificari de vant, dar fara precipitatii iar saptamana aceasta va fi caracterizata de un regim normal de precipitatii, cu averse de ploaie obisnuite acestei perioade, in special in zonele de munte.

Urmatoarele trei saptamani din luna iulie vor fi caracterizate prin cantitati excedentare de precipitatii, in special in Banat, Crisana, Maramures si nordul Moldovei, prognoza care va fi valabila si pentru luna august, iar zonele mentionate vor fi tinta, in continuare, a precipitatiilor abundente.

Din punct de vedere termic, in luna iulie se vor inregistra temperaturi de peste 25 de grade iar august si septembrie vor fi normale din acest punct de vedere, cu exceptia zonelor mentionate.
Specialistii de la Institutul National de Hidrologie declara ca, in cursul acestei luni, debitele Dunarii vor fi normale, iar cotele raurilor vor fi cu mici depasiri in nord si vest.

O echipa mixta, coordonata de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a plecat la Rast unde vor ajunge primele 250 de locuinte modulare si va reconstruita reteaua de energie electrica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.