In weekend, masonii l-au aniversat la Clubul Diplomatic pe Ioan Botezatorul, patronul Ritului Scotian Antic si Acceptat. Aceasta este a doua manifestare publica din ultima luna a masonilor, dupa ce, recent, ei au inaugurat primul templu din Romania

Ceremonia la care au luat parte masonii a avut ca scop si sarbatorirea solstitiului de vara. Manifestarea a beneficiat de prezenta mai multor parlamentari europeni si a reunit membrii a opt loje din Romania: Marea Loja Nationala Unita, Marea Loja a Romaniei, Confederatia Marilor Loji de Rit Scotian Antic si Acceptat, Marele Orient al Romaniei, Ordinul International Delfi, Marea Loja Feminina, Marea Loja Nationala a Romaniei si Supremul Consiliu.

Pentru multi, existenta unei loje pentru femei a fost un element de noutate. Cu toate acestea, activitatea sexului slab in masonerie a inceput inainte de razboi. "Marea Loja Feminina este una din cele mai vechi loji de la noi din tara. A fost fondata in 1922, de Ioan Tulic, la vremea respectiva - mare maestru al Marii Loji Nationale", a declarat sefa femeilor-mason, Anca Nicolescu.

Desi masoneria este cunoscuta pentru discretie, ceremonia din acest weekend s-a petrecut in vazul lumii. Aceasta este a doua manifestare de gen, dupa ce, in urma cu exact o saptamana, la Peris a fost inaugurat primul templu masonic de la noi din tara.

Iesirile publice pot fi explicate si prin faptul ca, in curand, Marea Loja Nationala din Romania urmeaza sa isi aleaga un conducator pentru urmatorii doi ani. in prezent, la conducerea MLNR este Eugen Ovidiu Chirovici, care a fost ales in fruntea lojii la finele anului 2003. Marea Loja Nationala din Romania este recunoscuta de lojile nationale din 40 de state.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.