In Romania, autoritatile sanitar-veterinare folosesc, de luni bune, apa chioara in lupta cu gripa aviara. Ziarul Adevarul a sesizat ca dezinfectantul Virocid, principalul produs din stocul antiaviar, este diluat de 4-5 ori mai mult decat permit normele Uniunii Europene. Confirmarea acestui fapt vine atat de la o comisie de experti de la Bruxelles, cat si de la Ministerul Sanatatii din Belgia, tara unde este produs Virocidul. In urma cu o luna de zile, Comisia Nationala Antiepizootica din Romania promitea public faptul ca va face un demers identic cu cel al Adevarului. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi.

Dilutia - de trei ori mai mare decat in UE

Scandalul produsului Virocid a fost declansat tot de mass-media, la inceputul celui de-al doilea val de aviara. S-a dezvaluit atunci faptul ca dezinfectantul este folosit in Romania cu o dilutie de 1 la 1.200 si chiar mai mare, in timp ce in tarile UE acesta a avut o concentratie de maximum 1 la 400. Din acest motiv, firma din Baia Mare care a importat Virocid a castigat la pas aproape toate licitatiile din tara, pentru ca pretul final era imposibil de batut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.