Sute de gospodarii au fost inundate, iar cateva drumuri nationale, judetene sau comunale din Alba au fost afectate de viiturile produse, vineri, in urma unor ploi torentiale, precipitatiile depasind in unele zone 50 de litri/mp.

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a declarat, vineri, agtentiei MEDIAFAX, ca cele mai mari pagube se inregistreaza in zona municipiului Aiud, aproape 400 de gospodarii, case sau subsoluri fiind inundate de ape.
In Bistrita-Nasaud au reinceput ploile, inclusiv in zona comunei Tarlisua, asezarea cel mai puternic afectata de catastrofa meteorologica de marti, soldata cu moartea sau disparitia mai multor persoane si pagube materiale importante.

Presedintele Autoritatii Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a avertizat ca ploile vor continua.
"In cateva puncte din tara, vor fi precipitatii foarte intense. Modelele arata ca sunt cantitati de 10-15 litri, dar, in cateva puncte, vor fi 100 de litri pe metrul patrat."
Secretarul de stat Victor Paul Dobre din Ministerul Administratiei si Internelor a explicat la BBC cum sunt preveniti locuitorii din zonele unde s-ar putea produce noi inundatii: "Prefectii au obligatia sa comunice cu toti comandantii fortelor de interventie din zona ca sa fie pregatiti."

"Le-am cerut de asemenea prefectilor sa tina legatura cu centrele zonale de meteorologie."

Prefecturile din mai mult de jumatate din tara au fost avertizate, vineri, de hidrologi, asupra pericolului de producere a unor inundatii locale, de vineri de la pranz si pana duminica dimineata, in urma ploilor prognozate pentru acest sfarsit de saptamana.

Documentul, elaborat de hidrologii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizeaza asupra unor posibile scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, dar si cresteri de debite ale anumitor rauri, ce pot chiar sa depaseasca si cotelor de aparare.
Hidrologii se asteapta ca fenomenele prognozate sa se produca, local, in special in judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Salaj, Bihor, Cluj, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Hunedoara, Arad, Timis, Caras Severin, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.