La sase ani de functionare a CNSAS, doar 131 de ofiteri si subofiteri de Securitate au fost deconspirati ca facind politie politica si publicati in Monitorul Oficial.

Numarul mic de deconspirari este explicat in primul rind prin restrictiile de acces la dosare impuse institutiei. Pina anul trecut, doar 9.000 de dosare se aflau in arhiva CNSAS, iar din 2005 pina in aceasta primavara cele 1,3 milioane de dosare predate de SRI nu au putut fi valorificate decit in mica masura, din cauza lipsei cartotecilor. Sute de ofiteri identificati deja in dosare nu au putut aparea in Monitorul Oficial din lipsa datelor de stare civila.

Chiar si in conditiile deconspirarii, vechea echipa a Colegiului a dat insa inapoi in multe cazuri, admitind contestatiile celor vizati prin decizii opuse primeia, uneori in lipsa unor documente suplimentare, doar pe baza unor audieri.

"CNSAS este in blocaj"

Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului, crede insa ca in noua formula a Colegiului nu mai e posibila aceasta tendinta. Dar ca pentru accelerarea procesului de deconspirare, CNSAS ar avea nevoie de cel putin 100 de angajati in plus.

"Practic, CNSAS este in blocaj in acest moment cu numarul mic de angajati pe care ii are. Ca sa nu-i scape nici o fraza, nici o interpretare, o persoana nu poate studia un dosar de citeva sute de pagini intr-o zi", spune Ticu Dumitrescu.

Intii detinut politic, apoi racolat

Deconspirarea fostei securitati din Botosani este o poveste tragi-comica. La mai bine de 16 ani de la revolutie au fost dati in vileag patru oameni din judet, care ar fi efectuat activitati de informator sau politie politica, dar care, mai apoi, au ramas doar doi, intrucit CNSAS i-a "albit". Un altul, care s-a autodenuntat, a fost declarat "curat" de CNSAS.

Unul dintre cei doi securisti 100% de la Botosani este Eugen Hilote, fost deputat PNTCD, consilier municipal, director al Casei Corpului Didactic, profesor si presedinte al filialei judetene a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici (AFDP). El a fost inclus in 2001 pe o lista a CNSAS cu persoane care au facut politie politica. Nici pina astazi Eugen Hilote, care a fost si detinut politic, nu a oferit vreo explicatie si nici nu a contestat public decizia CNSAS. In schimb, dupa terminarea mandatului de parlamantar, el s-a retras din viata publica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.