Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost audiat ieri, de procurorii militari, pentru a treia oara in ultima luna in calitate de martor in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. In timpul audierilor, Cozma a avut o "mica discuie" cu Gelu Voican Voiculescu, parintele UM 0215, acuzat in respectivul dosar. In mod cu totul surprinzator, desi a scapat de orice fel de acuzaie (n.r. - faptele de care era acuzat s-au prescris), fostul lider al minerilor a iesit de la audieri nervos si agitat. Chiar daca iniial a negat faptul ca l-ar fi intalnit pe Voiculescu, Cozma a recunoscut inainte de a fi urcat in masina care-l ducea la Penitenciarul Rahova ca a avut o "mica" discuie cu vicepremierul din 1990.

Desi Cozma s-a ferit sa faca comentarii pe tema discuiilor purtate ieri, surse oficiale spun ca acesta a reiterat in faa procurorului Dan Voinea ca principalul vinovat pentru evenimentele din iunie 1990 este Ion Iliescu - personaj care in ultima zi de mandat ca presedinte i-a semnat decretul de graiere (n.r. - document invalidat dupa numai cateva zile).

Saptamana trecuta, urmare a declaraiilor "belicoase" ale ex-sindicalistului, Iliescu a spus ca "Miron Cozma a devenit prizonierul celor al caror lider era", pentru ca ar fi incercat de nenumarate ori "sa ia legatura telefonic cu acesta, insa minerii i-au transmis ca nimeni nu se apropie de liderul lor". Tot saptamana trecuta, procurorul Dan Voinea a afirmat ca, in dosarul mineriadei 90, cercetarile vor fi finalizate in cel mult trei luni de zile si ca deznodamantul acestora il vor constitui "anumite arestari de rasunet".