Desi e garantata de Constitutie si protejata de insusi statutul Romåniei de viitoare membra a Uniunii Europene, proprietatea privata continua sa fie in multe locuri un moft.

Abuzurile autoritatilor locale din comuna giurgiuveana Daia legate de reconstruirea dreptului de proprietate au acum putere de lege. Multi oameni care pot dovedi in orice moment ca inainte de colectivizare au avut terenuri intr-o zona valoroasa sint nevoiti sa renunte la paminturile lor. Asta pentru ca autoritatile locale care s-au succedat la conducerea comunei Daia au dat terenurile respective, incalcind legile proprietatii, altor persoane: judecatori, sefi din Politie sau Prefectura, primari, directori de institutii, toata pleiada de potentati ai judetului. Actualele autoritati din judetul Giurgiu ridica din umeri, recunosc faptul ca oamenii au fost nedreptatiti si spun ca le vor da terenuri in alta parte, evident cu o valoare scazuta. In plus, cei vinovati de abuzurile respective nu au putut fi trasi la raspundere, fiind considerati nevinovati de catre judecatori. Cit despre norocosii care au primit terenuri in locul adevaratilor proprietari, ei sint cit de poate de aranjati: paminturile lor valoreaza acum o avere. Situatia din Daia nu este singulara, ea se regaseste in multe zone din tara.

Comuna Daia este situata pe drumul national dintre Bucures ti si Giurgiu. O zona traversata zilnic de mii de tiruri si autoturisme care se duc spre sau vin dinspre punctul de trecere a frontierei dintre Romånia si Bulgaria. Terenurile de pe o parte si de alta a soselei l-ar umple de invidie pina si pe cel mai nepriceput agent imobilar. Sint tocmai bune pentru constructii de imobile, case de vacanta, moteluri sau benzinarii. Este si un moment prielnic pentru investitii de acest gen. Legea 247/2005, referitoare la reforma din domeniul justitiei si proprietat ii simplifica procedura de autorizare a constructiilor. In plus, lucrarile de modernizare a drumului national sint un alt indiciu ca zona are potential de dezvoltare.

"PRIMARII ZLOTEA SI MARES SI-AU LUAT PARTEA LEULUI"

Mircea Craciunescu si Venus Gingavu sint doi dintre urmasii unor proprietari care, inainte de colectivizare, au avut terenuri la soseaua Bucuresti-Giurgiu. Amindoi provin din familii de oameni cu stare, pe care comunistii au incercat sa le impinga la marginea societatii. Acum sint pensionari si bat drumurile pe la institutiile statului si organizatiile neguvernamentale de aparare a drepturilor omului. Stiu ca altii au pus mina pe terenurile lor.

De ani de zile string documente pentru a dovedi abuzurile carora le-au fost victime, documente pe care le-au depus la toate forurile nationale si internationale. Ei spun ca ambii primari care s-au succedat la conducerea comunei Daia intre 1991 si 2004 nu au tinut seama de faptul ca exista fosti proprietari de terenuri care nu si-au redobindit inca drepturile si au impartit paminturile cele mai valoroase unor persoane straine de comuna. "Legea 18/1991 spune ca daca primariile au excedent de terenuri pot constitui drepturi de proprietate unor alte persoane, dar in anumite conditii prevazute de lege, printre care cerintele sa nu mai aiba teren in alte localitati si sa-si stabileasca domiciliul in comuna respectiva. La noi s-a intimplat invers: au primit terenuri din cele mai bune, si vorbesc de cele de la sosea, doar oameni influenti. In plus, ambii primari, Zlotea si Mares, si-au luat partea leului. Zlotea are chiar trei titluri de proprietate", spune Venus Gingavu.

Din 1991 si pina in prezent, legile proprietatii au suferit numeroase modificari: au crescut suprafetele retrocedate, sau modificat procedurile. La Daia, nu s-a schimbat nimic in bine pentru fostii proprietari.

"BOSII" JUDETULUI, TERENURI GRATIS IN DAIA

Iata doar citeva exemple de persoane din judet pe care autoritatile din Daia le-au gasit "indreptatite" sa primeasca parcele de teren valoroase, cu suprafete cuprinse intre 0,5 si 10 hectare: Nicolae Zlotea - fost primar al comunei Daia intre 1992 si 1996 Florea Mares - fost primar Daia intre 1996 si 2004 Viorel Cojocaru - fost procuror, actual avocat Nicolae Burlacu - fost sef birou Cercetari penale in Politia Giurgiu Gheorghe Voicu - colonel de politie in Giurgiu Marin Patuleanu - fost director general al Prefecturii, actual subprefect Petrisor Breazu - fost sef de post in comuna Daia Nicolae Rosu - fost secretar al Primariei Giurgiu Ion Toma - director ACR Giurgiu Elisabeta Lazureanu - judeca tor la Tribunalul Giurgiu Dan Dumitrescu - fost colonel de politie Dumitru Sirbu - fost ofiter SRI.

PARLAMENTARII SESIZEAZA ABUZURILE

Comisia de cercetare a abuzurilor de pe linga Camera Deputatilor a fost sesizata referitor la abuzurile din comuna Daia. Prezentam citeva fragmente din raportul comisiei: "Constatam ca multe din anexele 12b (n.r. - tabele de persoane carora li s-au constituit titluri de proprietate) sint ilegale. Astfel, au primit terenuri: 1 - persoane care mai au pamint si in alte localitati, 2 - nu si-au stabilit domiciliul in comuna respectiva (…) propunem demiterea primarului comunei Daia, Nicolae Zlotea, care si-a atribuit in mod ilegal 10 hectare de teren". Raportul comisiei parlamentare, aparut in 1994, a ramas insa doar un semnal de alarma. Situatia "in teren" a ra- mas neschimbata.

PRIMAR DAIA: "NU AVEM O SITUATIE A PROPRIETARILOR DE TERENURI"

Actualul primar al comunei Daia, Ionel Moroaca, pare, la prima vedere, depasit de situatie. El recunoaste ca sint in jur de zece proprietari, multi dintre ei de- tinatori de hotariri judecatoresti definitive, pentru care nu mai exista pamint. "Am solicitat autoritatilor judetene sa ne dea pamint de la 'Domeniile Statului>> pentru a-l da acestor proprietari", spune Moroaca. Despre situatia terenurilor de la sosea primarul insa nu are de spus prea multe. "Nu putem sa verificam acum cine a fost pus in posesie acolo, pentru ca la Primarie nu avem un plan cadastral. Chiar daca suna ciudat, asa stau lucrurile. Daca va spunem ca a disparut din Primarie si un caiet cu titluri de proprietate (n.r. - la emiterea titlurilor de proprietate, proprietarii primesc o parte din act, iar o alta ramine la primarie, pentru a putea fi confruntata in caz de litigiu), nu o sa va vina sa credeti", spune primarul Moroaca din Daia.

Afirmatiile lui Moroaca sint halucinante. Practic, in acest moment nimeni nu poate face, in comuna Daia, o verificare a proprietarilor de terenuri pentru a vedea daca au fost respectate conditiile prevazute de lege. Dupa cum aveam sa constatam ulterior, lipsa unui plan cadastral nu este chiar o raritate in comunele in care exista suspiciuni de abuzuri ale autoritatilor locale.

CE-AU PIERDUT FOSTII PROPRIETARI

Fostii proprietari au toate motivele sa se simta furati. Asta pentru ca terenurile pierdute se tranzactioneaza acum cu sume importante. De pilda, Administratia Nationala a Drumurilor a platit pentru terenurile expropriate pentru largirea drumului na- tional dintre Bucuresti si Giurgiu, doi dolari pe metru patrat. Avind in vedere ca cele mai multe dintre aceste tranzactii au fost facute cu doi-trei ani in urma, este usor de presupus ca pretul terenului este acum mai mare. De asemenea, mai trebuie spus ca fostul primar Nicolae Zlotea a facut o serie de tranzactii cu parte din terenul pe care si l-a atribuit in Daia. Mai intii l-a inclus intr-o firma, "Adil" SA, societate care a ridicat acolo o mica benzinarie. Terenul si benzinaria au ajuns in cele din urma in proprietatea unor cetateni turci, care au platit nu mai putin de 150.000 de dolari pe ele. Suma importanta, daca tinem seama ca este vorba doar despre jumatate de hectar de teren si de faptul ca tranzact ia s-a incheiat in 1998.

Subprefect Marin Patuleanu: "In tara asta s-au acordat terenuri pe tuica si gaini!"

>>Unul dintre cei al carui nume apare pe lista celor improprietariti de primarul Zlotea este si actualul subprefect de Giurgiu, Marin Patuleanu. Desi recunoaste ca se afla pe lista respectiva, Patuleanu neaga insa ca ar fi si primit terenul.

Prezent: Erati directorul Prefecturii intre 1992-1996. Cum ati ajuns pe lista proprietarilor de teren din Daia?

Marin Patuleanu: Dupa aparitia Legii 18, am solicitat comisiilor locale ca unde exista excedent de pamint sa analizeze posibilitatea constituirii dreptului de proprietate altor persoane decit fostilor proprietari, dar care intruneau condit iile prevazute de lege. De la comuna Daia am primit o lista de 53 de persoane, cu o suprafata de 100 de hectare. Am constatat ca nu sint indeplinite conditiile prevazute de lege si, ca atare, anexa respectiva - care priveste persoane care nu sint din localitate - a fost validata doar pentru 27 de persoane. Eu eram la vremea respectiva director general al Prefecturii si secretarul Comisiei de fond funciar. In propunerea comisiei locale erau mai multe persoane din Giurgiu, seful politiei judetene de atunci, adjunctul sau, eu, cumnatul meu, intr-o propunere initiala era si prefectul de atunci, Dan Nitulescu. Din proprie initiativa eu am radiat pozitia mea si a cumnatului meu. Eu nu am facut cerere si, daca voiam, luam teren in alta parte, la autostrada de exemplu, ca, slava Domnului, erau atitea posibilitati.

Ce s-a intimplat cu ceilalti?

Nu au fost validati de comisia judeteana, dar am informatii ca multi dintre ei au primit pamint si-l folosesc si la data asta, sau l-au vindut. E greu sa dovedesti. Deci, nu pot sa spun cu mina pe inima ca acei invalidati de noi din anexe chiar nu au terenuri. De aceea, sint de acord cu dvs. ca trebuie planuri parcelare, pentru ca ar iesi la iveala astfel de lucruri.

Din cauza acestor abuzuri, au ramas oameni fara pamint, unii au hotariri judecatoresti definitive care nu pot fi puse in aplicare. Cum rezolvati aceasta problema?

Vom lua din domeniul privat si chiar public al statului, ca sa le dam pamint.

Omul care a avut teren la sosea, acum primeste in alta parte? Credeti ca este corect?

Mai mult decit atit, unii vor primi terenuri pe raza altei comunitati. Avem si situatii in care fostii proprietari vor primi teren la 20 de kilometri de casa lor.

Autoritatile statului nu pot face nimic pentru repararea acestor nedreptati?

Multi dintre cei nedreptatiti au cerut in instanta anularea drepturilor de proprietate si au pierdut. Judecatorii au spus ca, daca la vremea respectiva comunele aveau excedent de pamint si primarii au vrut sa-l dea altora sa-l lucreze, a fost un lucru legal. Cum vi se pare faptul ca la Daia nu exista plan cadastral? Nimeni nu poate spune cine este proprietarul unei anumite parcele… E posibil, sint multe comune in situatia asta. Cite situatii din astea nu or mai fi in tara! S-au dat terenuri pe tuica, gaini etc.. Toate aceste titluri de proprietate sint acum valabile. De ceva vreme, unii primari mai bataiosi incearca sa faca la OCOT planuri parcelare.

De ce nu au facut primarii planuri parcelare?

Unii nu au facut din neglijenta, altii pentru ca au fost baieti destepti. Vedeti si dvs. acum de ce nu s-au facut planuri cadastrale!

Primarul "darnic", de negasit

Am incercat sa-l gasim pe fostul primar Nicolae Zlotea, care teoretic ar fi trebuit sa aiba domiciliul in comuna Daia. Localnicii ne-au spus ca desi are o casa in aceasta comuna, fostul primar locuieste si lucreaza in orasul Giurgiu. Nimeni nu-l mai vazuse insa de ceva vreme. Nici macar actualul primar al comunei, Ionel Moroaca nu a putut da indicii clare referitoare la adevaratul domiciliu al acestuia.

"Autoritatile statului au obligatia sa repare aceste abuzuri"

Presedintele Forumului Civic Romånesc, Adrian Iurascu, sustine ca Legea 247/2005 prevede instrumente de reparare a acestor abuzuri, instrumente care nu sint insa folosite de autoritati. "Comisiile locale au obligatia sa ceara anularea titlurilor de proprietate emise cu incalcarea legii. Nu putem fi de acord cu teoria ca 'ce s-a furat e bun furat!>>. Ceea ce s-a intimplat la Daia este doar un exemplu pentru modul in care s-au aplicat legile proprietatii. Toti fostii si actualii nomenclaturisti si-au luat terenuri si case, iar adevaratii proprietari stau si se uita la ei," spune Adrian Iurascu.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.