Din ratiuni birocratice, numele primilor trei securisti din MAE care au facut politie politica nu au fost facute public

Primii securisti din MAE care au facut politie politica, trei la numar, au fost deconspirati oficial zilele trecute, de CNSAS, potrivit unor surse diplomatice. Premiera in diplomatia romaneasca a avut drept punct de plecare scrisoarea pe care ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a adresat-o CNSAS, in urma cu doua luni. CNSAS-ului i se cerea verificarea a nu mai putin de 143 de sefi de misiuni diplomatice (ambasadori, consuli generali etc.), 62 de directori generali, directori, directori adjuncti, sefi de compartimente din centrala diplomatica de la Bucuresti, dar si a diplomatilor care detin gradul diplomatic de ambasador in MAE. Au fost avuti in vedere inclusiv diplomatii detasati de MAE la alte institutii ale statului.

Dupa cum preciza atunci MAE, "scopul solicitarii este de a identifica daca aceste persoane au detinut calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice sau daca au desfasurat activitate de politie politica".

Fals in declaratii

Cei trei sint pasibili de pedeapsa pentru fals in declaratii publice, avind in vedere ca, pentru a-si continua cariera in MAE, la intrarea in vigoare a Legii privind informatiile clasificate, au fost obligati sa spuna daca au facut politie politica sau nu. Doar asa puteau obtine certificate ORNISS de acces la documente secrete.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.