Noul presedinte al SIF Oltenia, controversatul om de afaceri Dinel Staicu, este aproape de trimiterea in judecata, ne-au informat ieri surse judiciare precizand ca ancheta in cazul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor este intr-un stadiu foarte avansat. In acest caz, in afara celor trei directori bucuresteni ai bancii, procurorii anticoruptie au extins cercetarile fata de alte 23 de persoane din fosta conducere a BIR, cercetati pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, magistratul Livia Saplacan, ne-a declarat ieri ca, in urma extinderii cercetarilor, la data de 15 februarie a.c., procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de alte 23 de persoane din fosta conducere a BIR, acuzate de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.

In acest caz, controversatul om de afaceri Dinel Staicu, actual presedinte al SIF Oltenia, este cercetat penal sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, avand in vedere ca este beneficiarul direct al creditelor acordate cu incalcarea normelor de creditare.

Directorii BIR Bucuresti, urmariti penal

In luna septembrie 2004, procurorii Sectiei a II-a Penale a Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA) au inceput urmarirea penala fata de trei persoane din cadrul sucursalei Bucuresti a BIR, Doinita Negoi, Anisoara Dudu si Valeria Tudorache, sub aspectul savarsirii infractiunii de acordare nelegala a creditelor catre societatile lui Dinel Staicu.

Potrivit informatiilor furnizate de PNA la data de 12 octombrie 2004, Dinel Staicu a fost acuzat oficial in legatura cu modul de obtinere si utilizare a unor credite in valoare de 444 miliarde de lei de la cele noua sucursale BIR, existand indicii, inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank (unde era actionar majoritar), ca firmele din grupul controlat de acesta "nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite".

Mai mult, prin intocmirea unor documente fictive, Dinel Staicu ar fi constituit SC BDJ SA Craiova, unitate care a absorbit prin fuziune toate societatile din grup care angajasera credite de la BIR, cu consecinta radierii societatilor respective si, implicit, a nerestituirii sumelor de bani datorate bancii.

106,7 miliarde lei, imprumutate de 11 societati controlate de omul de afaceri

Potrivit unui comunicat remis presei la data de 28 septembrie 2004, procurorii Biroului de macro-criminalitate economico-financiara din cadrul Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie aveau deja in lucru dosarul penal privindu-l pe Dinel Staicu si mai multi functionari bancari din cadrul unor sucursale judetene ale Bancii Internationale a Religiilor (aflata in lichidare), in care se efectuau cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si neurmarirea destinatiei acestora, conform normelor bancare.

Potrivit anchetatorilor, "in perioada 1999-2000, BIR a cesionat creante decurgand din contracte de imprumut unui numar de 11 societati comerciale, toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu, in cuantum de 106,7 miliarde lei".

Procurorii anticoruptie informau atunci ca, "in cele mai multe cazuri, in contractele intervenite intre acesta si reprezentantii bancari nu se faceau nici un fel de referiri la pretul cesiunii, la modalitatea si termenul de plata", avand documente din care reiesea ca Dinel Staicu "a solicitat si obtinut, in perioada de referinta, noua credite, din care nu a rambursat decat sume infime". Astfel, Banca Internationala a Religiilor a fost prejudiciata, potrivit evaluarii de la sfarsitul lunii mai 2004, cu aproape 273 miliarde lei.

Folosite pentru achitarea unor actiuni sau plata ratelor scadente

In ceea ce priveste imprumuturile, procurorii sustin ca, din materialul probator, rezulta si faptul ca o parte dintre acestea a fost folosita pentru achitarea avansului cesiunilor de creanta, desi normele bancare interziceau acest lucru pentru cumpararea de actiuni sau pentru achitarea unor rate scadente. Procurorii anticoruptie sustineau atunci ca "n-au putut fi stabilite scopurile in care au fost utilizate imprumuturile", avand in vedere ca, "in cele mai multe cazuri, in fisele de cont nu erau specificate motivele platilor efectuate din credit, nefiind depuse la dosar ordinele de plata aferente".

La timpul respectiv, anchetatorii au solicitat "Autoritatii Nationale de Control efectuarea unor verificari, in conditiile legii, ce urmeaza a fi avute in vedere la solutionarea prezentei cauze".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.