Activitatea Parchetelor de pe langa judecatorii si tribunale a crescut, in timp ce volumul de munca la Parchetele Curtilor de Apel este in scadere, se precizeaza intr-un raport intocmit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit documentului, s-a inregistrat o crestere semnificativa si in privinta volumului de activitate al judecatoriilor, acestea avand pe rol, in primul trimestru al anului 2006, cu aproximativ 50 de mii de dosare mai mult fata de perioada similara a anului precedent.

Astfel, din analiza volumului de activitate a Parchetelor, CSM a constatat ca, in primul trimestru din 2006, la cele de pe langa judecatorii s-au inregistrat cu 26,40 la suta mai multe lucrari decat in perioada similara a anului trecut, desi numarul de procurori care au functionat efectiv este diminuat (de la 952 procurori in 2005, la 914 in 2006).

In ceea ce priveste Parchetele de pe langa tribunale, inspectorii au stabilit ca si aici volumul de activitate este imens cu atat mai mult cu cat schema de posturi este in deficit (59.702 lucrari raportate la 501 procurori care si-au desfasurat activitatea la aceste unitati, dintr-o schema prevazuta de 642 posturi).

Cu un volum ridicat de activitate se remarca Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, care a inregistrat in perioada de referinta un volum de lucrari de 10.465, in crestere cu 435 lucrari fata de aceeasi perioada a anului precedent, desi a functionat cu un deficit de 18 procurori, dintr-o schema prevazuta de 75 de posturi. Cele 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel, care functioneaza in Romania, au solutionat in perioada de referinta un numar de 8.175 de lucrari, care au fost repartizate unui numar de 192 procurori, dintr-o schema prevazuta de 249 de posturi, fata de aceeasi perioada a anului trecut, activitatea Parchetelor de acest rang a scazut cu 283 de lucrari (3,46 la suta).

Cel mai mare numar de lucrari de solutionat a fost inregistrat de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (2.320 lucrari), situatie ramasa neschimbata in raport cu trimestrul I 2005, la polul opus situandu-se Parchetul de pe langa Curtea de Apel Targu Mures, cu 135 lucrari solutionate.

Se impune ocuparea posturilor vacante

Analizand aceste date, CSM propune ca la unitatile de Parchet care au un volum mare de lucrari, sa se ocupe posturile vacante de procuror, in situatiile in care unitatile de Parchet au un numar mare de lucrari peste media nationala si schema este deja completa, impunandu-se suplimentarea posturilor de executie (fie printr-o marire a schemei de personal, fie prin redistribuirea posturilor existente).

La calcularea volumului total de lucrari, au fost avute in vedere cauzele penale existente la inceputul anului, cele intrate pe parcursul perioadei, apelurile si recursurile declarate in cauzele penale si civile, sesizarile, reclamatiile, cererile si memoriile de solutionat, audientele acordate de procuror.

Cauzele penale de solutionat cuprind cauzele care au fost solutionate prin rechizitoriu, neinceperea urmaririi penale, inceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala cu aplicarea prevederilor articolului 18 indice 1 Cod penal, cauzele penale clasate, cele declinate, suspendate, conexate, cele ramase nesolutionate la sfarsitul trimestrului, inclusiv cauzele cu autori neidentificati ramase nesolutionate, se arata in raportul privind activitatea Parchetelor pe primul trimestru al anului 2006.

11 dintre cele 188 de judecatorii nu functioneaza

In ceea ce priveste judecatoriile, CSM precizeaza ca volumul de activitate al acestora a crescut in primul trimestru al anului 2006, cu aproximativ 50 de mii de dosare (9,62 la suta), comparativ cu perioada similara a anului precedent, judecatorii fiind cu 0,5 la suta mai multi decat in perioada similara a anului trecut (de la 1.695 la 1.779).

Raportul noteaza ca dintre cele 188 de judecatorii infiintate prin lege, un numar de 11 nu functioneaza, respectiv cele din Bocsa, Cernavoda, Baneasa, Bechet, Comana, Cornetu, Sangeorgiu de Padure, Scornicesti, Urlati, Jibou si Jimbolia, celelalte 177 inregistrand un volum total de 527.526 de cauze, solutionate de 1.779 de judecatori care isi desfasoara activitatea la aceste instante.

"Intrucat, la nivel de judecatorii, volumul de activitate pe judecator a crescut in trimestrul I 2006 intr-o proportie nesemnificativa, fata de trimestrul I 2005 - 4,5% -, iar din punctul de vedere al gradului de ocupare a schemei, aceste instante se situeaza la limita inferioara (doar 21,46% au schema complet ocupata), se apreciaza ca prin ocuparea completa a schemei de judecatori se poate asigura reducerea cauzelor ce revin fiecarui magistrat", se arata in raportul CSM, cu precizarea ca intr-o situatie similara se afla si tribunalele (in numai doua instante schemele prevazute fiind complet ocupate).

CSM recomanda, totodata, "analizarea situatiei Judecatoriilor Alba Iulia, Sebes si Salonta care inregistreaza o incarcatura pe judecator peste media pe tara, desi functioneaza cu schema completa, precum si a judecatoriilor care, chiar in cazul ocuparii complete a schemei, ar inregistra un volum foarte mare de activitate pe judecator raportat la incarcatura medie pe judecator, pe schema - peste 400 de cauze: Judecatoria Iasi, Judecatoria Sectorul 1 Bucuresti si Judecatoria Brasov, pentru a se stabili daca este oportuna marirea schemei de personal".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.