Ministerul Mediului avertizeaza din nou asupra pericolului de inundatii. Concret, cresterile de debite si niveluri, cu posibilitatea depasirii cotelor si pericol, se prognozeaza pe raurile din judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Neamt, Suceava si Botosani.

In urma precipitatiilor abundente inregistrate in cursul zilei de sambata, intre orele 16.30 si 20.40, s-au inregistrat 110 de litri pe metrul patrat la postul Botiza - judetul Maramures, care au avut ca efect scurgeri violente de pe versanti si activarea torentilor. Astfel, au fost depasite in intervalul mentionat cotele de pericol pe raul Botiza si pe raul Iza, aval de raul Botiza, din cauza tranzitarii undei de viitura formate.

Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat autoritatile maramuresene in legatura cu aceste fenomene.

"Avand in vedere ca, in urmatoarele 24 de ore, sunt prognozate caderi importante de precipitatii cu caracter torential, de scurta durata, dar foarte intense, in nordul tarii, sunt posibile in continuare cresteri importante de debite pe vaile necontrolate hidrometric, pe raurile mici si pe cursurile superioare ale raurilor din nordul tarii. Cresterile de debite si niveluri, cu posibilitatea depasirii cotelor de inundatie si pericol, se prognozeaza pe raurile din judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Neamt, Suceava si Botosani", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).

Totodata, sunt prognozate cresteri ale debitelor raului Prut, ca urmare a precipitatiilor cazute pe cursul superior (pe teritoriul Ucrainei).

In zona fermei piscicole Cirja (judetul Vaslui), aflata in administrarea Companiei Nationale de Administrare Fond Pisiciol, s-a suprainaltat cu saci de nisip digul de protectie. Fenomenele hidro-meteorologice sunt monitorizate continuu, autoritatile anuntand ca sunt pregatite sa intervina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.