Gica Petrescu a murit ieri dimineata, la domiciliul sau din bulevardul Regina Elisabeta, la varsta de 91 de ani.

Desi pornise cursa spre suta, maestrul s-a stins din viata dupa mai bine de sapte decenii inchinate "adevaratei sale iubiri", muzica. Corpul sau va fi depus azi, intre orele 10.00 si 13.00, in holul Salii de Concerte a Radiodifuziunii Romane, urmand ca maine Gica Petrescu sa fie inmormantat la cimitirul Bellu.

In ultima perioada nu s-au auzit prea multe despre celebrul Gica Petrescu. Maestrul s-a retras din viata publica si traia linistit in apartamentul sau de pe bulevardul Elisabeta, inconjurat de cativa prieteni si vecini. La inceputul acestui an, vecinii sai, alertati, au cerut interventia pompierilor militari, pentru ca interpretul nu mai raspundea la telefon. Se pare ca in momentul interventiei acestora cantaretul statea pe pat si asculta muzica.

Intr-o cariera de peste 70 de ani, Gica Petrescu a lansat peste o mie de cantece de petrecere si romante. A fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra.

Gica Petrescu s-a nascut pe 2 aprilie 1915, in Bucuresti. Interpretul a debutat pe cand avea 18 ani, intr-o formatie studenteasca. S-a afirmat alaturi de orchestra "Radu Ghinda", iar in perioada 1940-1944 a cantat la salile Allhambra, Gioconda si Boema.

O perioada a fost angajat al Teatrului Savoy, apoi al Teatrului Constantin Tanase. Dupa Revolutie a lansat o serie de CD-uri: "Cu paharelu' dupa mine", "Eternul Gica" si "Greatest Hits", considerate lectii de onestitate profesionala. Radiodifuziunea i-a decernat in 2001 premiul "Interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III". La "MTV Romanian Music Awards 2004" Gica Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera, "Life Time Award".

Timp de 34 de ani, Maestrul a fost casatorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu, care a contribuit la succesul sau. Un singur necaz a umbrit aceasta mare dragoste: cei doi nu au avut copii. Gica Petrescu are o singura nepoata, fata surorii Cezarinei, pe nume Diana, de profesie avocat. Dupa moartea sotiei sale, in august 1989, interpretul a refuzat mult timp sa sustina spectacole si se ducea periodic la mormantul acesteia. In ultimii ani, din cauza sanatatii precare, Maestrul iesea foarte rar din locuinta lui. Artistul primea din partea statului o indemnizatie de merit de aproximativ 1.000 RON lunar.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.