Omar Hayssam putea fi tratat si in inchisoare, aceasta a fost recomandarea medicilor de la Spitalul Penitenciarul Rahova catre Curtea de Apel Bucuresti. Doctorii au aratat ca starea de sanatate a sirianului nu este atit de grava pe cit se sustine, au precizat ca ii pot asigura tratamentul sub paza la un spital civil si au atras atentia ca altor detinuti, nu la fel de cunoscuti si cu atit de multe relatii precum afaceristul, dar cu afectiuni similare li s-a refuzat tratamentul in libertate, exact pe considerentul ca spitalele penitenciar ii pot ingriji.

Instanta a sfidat recomandarea si a ales sa mearga pe mina unui expert indicat chiar de Omar Hayssam, Vladimir Belis, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romånia, si a fostilor subordonati ai acestuia din urma de la Institutul de Medicina Legala (IML) "Mina Minovici".

In doua expertize, ei au ajuns la concluzia ca Omar Hayssam trebuie eliberat pentru ca este grav bolnav si cancerele de care sufera se pot complica. Asa incit, in urma cu o luna, sirianul a fost lasat sa plece acasa. In ziua in care a parasit penitenciarul, avocatii sai anuntau apocaliptic ca Omar Hayssam nu mai poate suporta nici macar sistemul sanitar romånesc, atit de rau ii este, si trebuie tratat in strainatate. Lucru care, evident, nu s-a mai intimplat. Ba mai mult, dupa putin timp, reporterii "Prezent" l-au vazut pe sirian aranjat la patru ace, la cantina Institutului Oncologic Bucuresti, iar o televiziune centrala l-a filmat la Romexpo, de Ziua Copilului, plimbindu-se bine dispus si agil printre vizitatori.

A fost de buna credinta decizia Curtii de Apel Bucuresti? Judecind dupa evolutia ulterioara a lucrurilor, Curtea de Apel a decis partizan, pro-Hayssam, accepti nd judecarea acestuia in stare de libertate. Drept recunostinta, sirianul da din an in Paste si pe la instanta. George Enculesei, medic in cadrul Spitalului Penitenciarului Rahova, a declarat, intr-o marturie depusa la dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, ca starea de sanatate a lui Omar Hayssam este stabila, dupa ce a fost operat de cancer la colon cit timp a fost inchis.

Doctorul a adus in sprijinul sau certificate medicale si a precizat ca, pentru chimioterapie, care se face la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), Administrat ia Nationala a Penitenciarelor il poate transporta pe sirian sub paza. De altfel, in alte patru cazuri anterioare in care detinutii sufereau de afectiuni asemana- toare cu ale lui Omar, instantele au decis ca nu se impune eliberarea lor pentru ca pot fi tratati sub paza, a mai aratat George Enculesei. In aceeasi marturie, medicul de la Rahova a mentionat ca asupra sa s-au facut presiuni din partea lui Omar Hayssam si a lui Carmen Omar, cumnata si unul dintre avocatii afaceristului, ca sa renunte la opinia sa medicala, "pentru ca l-ar putea afecta in instanta" pe sirian.

Opinia acestui doctor este sustinuta si de un coleg de al sau de la Spitalul Penitenciar Rahova, Doru Velicu. Intr-un certificat medical, trimis Curtii de Apel si datat 1 ianuarie 2006, specialistul constata ca Omar Hayssam "are indicatie operatorie cu caracter de urgenta aminata" si, atentie, "interventia chirurgicala poate fi efectuata in spitalul penitenciarului Rahova".

In alt referat, din 10 februarie 2006, acelasi doctor sustine ca, dupa ce a fost supus unei operatii, pentru neoplasmele de care suferea, Omar Hayssam are o evolutie normala. "Starea de sanatate a pacientului este normala, nefiind probleme din punct de vedere chirurgical". In fine, intr-un alt referat atasat la dosarul in baza caruia Omar Hayssam a fost eliberat, din 7 martie, se arata ca sirianul "a fost programat pentru consult oncologic la IOB, pe care l-a refuzat sub semnatura". Carmen Omar neaga ca ar fi exercitat presiuni asupra specialis tilor de la Spitalul Rahova. "Sa il amenintam? Nici vorba de asa ceva. Nu l-am cunoscut personal pe domnul doctor George Enculesei. Noi nu am facut altceva decit sa trimitem o adresa prin care i-am cerut medicului sa ne spuna care sint motivele pentru care a cerut ca Omar Hayssam sa fie tratat in penitenciar", a aratat aceasta.

BELIS SI IML AU RECOMANDAT ELIBERAREA

Sirianul a depus mai multe cereri de eliberare, invocind ca starea sa de sanatate se inrautateste pe zi ce trece in penitenciar, acuzind dureri abdominale, stari de voma, ameteli, scaune diareice. Conform diferitelor certificate medicale atasate la dosarul penal, atit de la Spitalul Penitenciar Rahova, cit si de la alte unitati sanitare, Omar Hayssam suferea de cancer la colon, diabet zaharat de tip II, in tratament, tulburare depresiva si anxioasa, claustrofobie, anemie secundara, adenocarcinom.

Afaceristul solicita un expert medical, care sa stabileasca daca in baza afectiunilor de care sufera poate sau nu sa fie tratat in inchisoare. Vladimir Belis, expertul angajat de el, a decis ca tratamentul nu poate fi realizat decit in reteaua oncologica a Ministerului Sanatatii: "Tratamentul operator adecvat al cancerului de colon nu se poate efectua decit intr-o clinica de specialitate" civila. La aceeasi concluzie a ajuns si o comisie de expertiza, solicitata de instanta, din cadrul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", care a recomandat aminarea/intreruperea executarii pedepsei in cazul lui Omar Hayssam, deoarece "tratamentul nu se poate face intr-un spital penitenciar. Starea pacientului este grava si este susceptibil de complicatii imprevizibile".

Chestionat asupra acestei cocluzii - care a contrazis opinia medicilor din penitenciar si a influentat decisiv hotarirea Curtii de Apel Bucuresti - Vladimir Belis, vicepresedinte al Colegiului Medicilor si fost director la IML, considera ca a avut dreptate: "Eu mi-am exprimat o opinie medicala, pe baza analizelor si adeverintelor medicale. Pe mine nu ma intereseaza statutul juridic si social al pacientului. Spun doar ca o boala atit de grava nu poate fi tratata in penitenciar. Daca cei de acolo sustin altceva, e treaba lor. Eu afirm ca nu au ei conditiile necesare pentru a trata o astfel de boala. Iar daca instanta a acceptat opinia mea si l-a eliberat, inseamna ca am avut dreptate. Cei care spun ca Hayssam nu e grav bolnav, sa dovedeasca. Eu tot ce am facut am dovedit, cu acte medicale. El are nevoie de tratament aproape zilnic, ar fi trebuit sa fie dislocat un om special pentru paza acestui bolnav".

INTERNAT PERIODIC, DOAR CITE PATRU ZILE

In ziua eliberarii lui Omar Hayssam, unul dintre avocatii sai a declarat presei ca sirianul are mai multe metastaze, imposibil de tratat in reteaua penitenciara, ce necesita internarea urgenta intr-un spital civil. Aparatorul a sustinut chiar ca va solicita instantei permisiunea ca bolnavul sa poata fi dus la o clinica din strainatate, in condit iile existentei unei interdictii de a parasi tara. Pina la un eventual tratament intr-o clinica din afara granitelor, Omar Hayssam urma sa fie supus unui tratament cu citostatice si radiatii, timp de sase luni, la Institutul Oncologic Bucuresti. Dupa eliberare, sirianul nu s-a mai internat la IOB pentru urmatoarea jumatate de an si nici nu a mai plecat in straina- tate, ci doar s-a prezentat, periodic, pentru cite o zi sau doua, sa faca chimioterapie.

Una dintre internari a avut loc, conform "Biroului pentru relatii cu presa in cazul Omar Hayssam", chiar cu doua zile inainte de un nou termen in procesul in care este judecat sirianul. Totusi, avocatii nu au putut prezenta judecatorilor dovezi ca acesta lipseste pentru ca ar fi in spital si, cum era la a doua absenta, magistratii au decis ca la urmatorul termen, ce s-a desfasurat pe 7 iunie, Hayssam sa fie adus cu mandat de aducere, de catre Politie. Ulterior, acelasi "Birou de Presa" a comunicat ca, de fapt, s-a depus in instanta "un document ce atesta internarea pacientului incepind cu data de 29 mai. (...) Perioada internarii era, evident, nespecificata, pentru simplul motiv ca orice tratament se aplica in functie de evolutia bolii". Carmen Omar, cumnata lui Hayssam si unul din avocatii sai, ne-a declarat altceva, anume ca "fisa de internare nu fusese eliberata, deoarece Curtea de Apel nu a cerut acest lucru. Initial se internase pentru doua zile, insa au aparut niste complicatii, nu stiu ce i-au gasit medicii si a trebuit sa mai ramina pentru inca doua zile de tratament".

"DOAR DACA DIAGNOSTICUL NU A FOST FORTAT"

Reporterii "Prezent" l-au intilnit pe Hayssam, imbracat la patru ace, cind tocmai intra pe usa Institutului Oncologic Bucuresti. Afaceristul a mers intii la cantina spitalului, unde a mincat, apoi a disparut intr-unul dintre cabinete. Infatisarea sa se deosebea radical de cea din imaginile televizate, cind sirianul, nebarbierit, era aproape carat pe brate de politisti mascati de la duba Politiei catre sala de judecata. Acum, Omar mergea drept, pe picioarele lui, barbierit si bine aranjat. Totusi, conform ultimului bilet de externare, Omar Hayssam ar suferi de "neoplasm unghi hepatic colonic operat, in curs de chimioterapie", "diabet zaharat, in tratament cu antidiabetice orale", "tulburare depresiva", "polineuropatie senzitiva (diabetica si toxica)", "sindrom cefalagic" si "adenocarcinom colonic", urmind a fi supus unor noi interventii chirugicale si unor proceduri de chimioterapie.

Medicii civili consultati de noi au evitat sa se pronunte categoric daca pentru aceste boli se impune eliberarea din penitenciar a unui detinut. Doctorii au sustinut ca nu exista o practica clara in domeniu privind tratarea sau nu a unui detinut in inchisoare, decizia fiind una subiectiva si apartinind exclusiv comisiei de eliberare. "Nu doar diagnosticul duce la retinerea pacientului in penitenciar. Diagnosticul este un factor important, dar nu singurul. Depinde si felul cum acesta reactioneaza la tratament, de evolutia bolii, de conditiile din penitenciar", a mentionat presedintele Colegiului Medicilor din Iasi, legistul Vasile Astarastoae.

Acesta a ridicat, tousi, unele semne de intrebare referitoare la sirian: "In ceea ce priveste cazul domnului Hayssam, ma mira faptul ca a fost depistat acest diagnostic foarte tirziu. Doar daca diagnosticul nu a fost fortat...".

"Chimioterapie, banuiesc, se poate face in penitenciar"

Am incercat sa discutam cu directorul Institutului Oncologic Bucuresti, prof. dr. Anghel Rodica, unul dintre medicii care au semnat biletul de iesire din spital a lui Omar Hayssam. Dupa mai multe zile de insistente si o intilnire programata esuata, Rodica Anghel i-a permis unui alt medic din cadrul IOB, dr. Dan Ionescu, sa vorbeasca cu noi despre practica tratarii detinutilor bolnavi de cancer.

"Prezent": Au fost cazuri in care detinutii bolnavi de cancer au fost tratati fara a fi eliberati din penitenciar?

Dr. Dan Ionescu: Da, in general detinutii sint adusi cu paza, fac iradierea, fac razele, care dureaza citeva minute de pacient, apoi sint dusi inapoi. Exista diverse forme ale cancerului, care pot fi tratate in penitenciar, si forme care necesita eliberarea si internarea intr-un spital? Daca pacientul este netransportabil, de exemplu are o boala in stadiu foarte avansat, atunci detinutul trebuie sa fie internat in spital pentru tratament. Am avut si cazuri din astea, mai putine, intr-adevar, dar acestia au ramas cu paza in salon. In rest, ei vin la institut trimisi de penitenciar si dimineata la consultatii. Urmeaza acelasi tipic ca si pacientii normali. Sint niste centre de iradiere, de radioterapie in tara, la care sint arondate penitenciarele. Sint patru stadii la cancer. Bine ar fi ca ei sa fie tratati intr-un stadiu incipient. Tratamentul in stadiu incipient este mai agresiv, exista mai multe modalitati. Toti pacientii, ca sint liberi sau inchisi, au nevoie de acelasi aparat: aparatele de cobalt, avem doua, si doua acceleratoare liniare, care obtin aceeasi iradiere, dar prin alte metode. Cobaltul obtine efecte prin dezintegrarea pastilei, iar acceleratorul este aparat de bagat in priza.

Conditiile din penitenciarele din Romånia permit ca bolnavii sa fie tratati la spitalele-penitenciar?

Tratamentul cancerului e un tratament complex, nu tine numai de radioterapie. Pacientul, in general, trebuie sa faca si chimioterapie, trebuie sa faca si operatii, in masura in care e posibil si are indicatie. Chirurgie banuiesc ca se poate face in spitalul penitenciar. Chimioterapie, adica tratament cu citostatice, banuiesc ca se poate, exista medic oncolog in penitenciar. Radioterapia e singura care se face in afara penitenciarului, pentru ca aparatele de aici nu pot fi nici transportate, nici cumparate in penitenciar, fiind foarte scumpe.

Patru dosare penale

Hayssam este judecat in patru dosare penale. Unul, sub acuzatia de terorism, vizeaza rapirea in Irak a trei jurnalisti romåni, iar celelalte trei sint legate de infractiuni economico- financiare, cu acuzatii precum inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani. Totodata, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Omar Hayssam si a mai multor functionari ai APAPS intr-un dosar privind privatizarea frauduloasa a societatii "Baneasa" SA.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.