Comisia parlamentara de control al presupuselor zboruri CIA in Romania, condusa de senatoarea Norica Nicolai, a depus la Biroul Permanent al Senatului raportul asupra investigatiilor si rezultatelor acestora. Raportul va fi apoi discutat in sedinta publica.

Concluzia raportului: nu se poate dovedi ca in Romania au fost zboruri CIA, cu atat mai putin centre de detentie ale suspectilor de terorism.Presedinta comisiei de investigatie, senatoarea Norica Nicolai spune ca raportul detaliaza doua tipuri de concluzii.

Pe de o parte este vorba de concluziile "care privesc investigarea alegatiilor referitoare la existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei".

"Aceasta ipoteza este exclusa din investigatiile pe care comisia senatoriala le-a efectuat", a precizat doamna Nicolai adaugand ca s-au facut "analize cu privire la o serie de zboruri care au tranzitat, decolat si aterizat in Romania, care au fost investigate fiecare in parte si care exclud prezenta pe teritoriul Romaniei a unor persoane detinute de CIA."

"De asemenea, e vorba si de concluzii care privesc o serie de masuri legislative in sensul intaririi controlului si functionarii serviciilor de informatii si intaririi rolului controlului democratic al Paramentului in chestiuni de acest gen," a mai spus preserdinta comisiei de investigatie.

Rapoarte europene anterioare

Primul raport european, prezentat acum cateva zile de parlamentarul elvetian Dick Marty, era si cel mai dur la adresa Romaniei. Documentul mentioneaza un zbor care ar fi aterizat la Timisoara pe 25 ianuarie 2004. Aceste date sunt infirmate insa de autoritatile din Romania.

Raportul afirma ca, in alte cazuri similare, doua astfel de zboruri pe timp de noapte au transportat suspecti catre centre de detentie din Afganistan.In finalul capitolului dedicat Romaniei, raportul admite ca dovezile nu sunt clare, dar argumenteaza ca se justifica declansarea unei investigatii mai ample, pe care, spune Dick Marty, autoritatile romane nu ar fi facut-o.

Al doilea raport este cel al Parlamentului European si a fost intocmit de italianul Giovanni Fava. Documentul a fost publicat la inceputul acestei saptamani si nu pomeneste numele Romaniei.

Raportul nu exclude faptul ca pe teritoriul unor state europene ar fi avut loc operatiuni secrete CIA si cere acestor tari un control mai strict asupra opratiunilor efectuate de serviciile secrete straine pe teritoriul lor.

Discrepante intre rapoarte

Raportul comisiei romane respinge insa orice urma de indoiala cu privire la presupusele zboruri.

Expertul in probleme militare, Cornel Codita, gaseste doua interpretari acestor concluzii: "Nu exista decat doua raspunsuri. Primul, ca unele dintre zborurile la care se refera raportul lui Marty au putut fi identificate. Ele insa nu au nici o legatura cu fenomenul despre care Marty a construit in raportul lui o intreaga teorie, si anume fenomenul traseelor fixe si al punctelor fixe in care ar exista inchisori utilizate de CIA pentru interogarea priozonierilor."

"Putem spune ca acesta este, probabil, cel mai aproape de adevar. Cealalta interpretare este ca urmele au fost sterse atat de bine incat nu se mai poate da de ele. Dar a doua interpretare ne tine, sa zic asa, intr-o teorie a unei conspiratii care nu are foarte multe fundamente," crede expertul in probleme militare, Cornel Codita.

Cat despre discrepantele dintre raportul parlamentarului elvetian si cel intocmit de comisia din Romania, Cornel Codita spune ca raspunsul s-ar putea gasi in miza foarte mare a temei: respectarea drepturilor omului, "o miza folosita in scop politic".

"Raportul lui Dick Marty nu are fundamente solide", mai spune expertul in probleme militare.

Daca s-ar fi dovedit ca a fost partasa la asemenea operatiuni, Romania ar fi fost pusa intr-o situatie extrem de delicata fata de Uniunea Europeana, la care aspira sa se integreze. Un argument in plus pentru cei care s-au temut ca Romania ar juca mai degraba pe cartea americana in domeniul securitatii.

Parlamentul European va mai astepta cateva luni pana va avea un raport final care sa sintetizeze toate datele obtinute.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.