Amatorii de bai in lacurile, iazurile sau canalele aflate pe rutele pasarilor migratoare se expun riscului de a se imbolnavi de gripa aviara

Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu exclud posibilitatea de transmitere a virusului gripei aviare prin apa si canalizare. Aceasta ipoteza a aparut in urma constatarii ca virusul supravietuieste vreme de patru saptamani in fecalele pasarilor sau ale oamenilor infectati. Mai multe studii recente OMS se refera la caile de intrare a virusului in apa si canal si la modul de transmitere la om prin acestea.

Expertii au dat exemplul celor doi copii din Vietnam care au murit de gripa aviara, desi nu au intrat in contact cu pasari infectate, ci doar au facut baie intr-un canal de irigatie unde existau mai multe pasari salbatice si domestice.

Specialistii au atras atentia ca riscul de contaminare apare la cei care beau apa contaminata, inoata sau fac baie in zone de agrement, in canale sau iazuri unde poposesc pasari de apa, dar si la cei care practica agricultura nemecanizata sau desfunda canalizari. OMS recomanda tratarea apei cu clor. Contaminarea depinde de numarul de pasari, de pozitionarea sursei de apa pe o ruta de migrare, de prezenta hranei in apa, de perioada anului (sezonul de migrare) si de temperatura.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.