Stipulata in acordul de achizitie al fregatelor semnat in 2003, compensarea economica de "suta la suta", la care se angajase partea britanica, a ramas doar pe hartie. Ministerul Apararii Nationale nu a dat pana acum niciun semn ca ar fi interesat de recuperarea banilor. Prin Hotararea de Guvern 1432/2002, se parafa achizitionarea celor doua fregate de catre MApN prin compania Romtehnica, la pretul de 116 milioane lire sterline.

Documentul a fost semnat de prim-ministrul Adrian Nastase si contrasemnat de Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, si George Cristian Maior, secretar de stat in cadrul MApN. La inceputul lui 2003, ministrul britanic pentru inzestrare in domeniul apararii, Lordul Bach de Lutterworth, si ministrul roman al apararii, Ioan Mircea Pascu, semnau acordul de achizitie.

Acesta prevedea un program de "suta la suta offset", adica partea britanica se angaja sa compenseze prin comenzi directe participare la privatizare si investitii, o valoare echivalenta cu suma platita pentru modernizarea fregatelor. Partile direct implicate sunt CN Romtehnica si BAE Systems. Conform acordului, programul de offset industrial ar fi trebuit sa se desfasoare pe o perioada de 5 ani. Din motive cel putin ciudate, niciuna dintre masurile compensatorii nu s-a materializat pana acum.

Promisiuni oficiale

In decembrie 2003, secretarul de stat britanic pentru Fortele Armate, Adam Ingram, dadea toate asigurarile ca Marea Britanie isi va respecta obligatiile de compensare asumate prin contract. "Programul de suta la suta offset este un program complex care ataca diverse zone ale industriei de aparare unde Marea Britanie se gandeste sa investeasca, de exemplu in industria aviatica, dar si zone ale industriei civile. Recent, domnul ambasador a gazduit o delegatie importanta de oameni de afaceri britanici care au discutat problema offset-ului", declara, in decembrie 2003, secretarul de stat MApN, George Cristian Maior.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.