Directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, si presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, sustin ca modificarile operate recent asupra Codului de Procedura Penala pot genera grave incalcari ale drepturilor omului - cu precadere ale dreptului la viata privata si la aparare.
Acestei opinii i se raliaza si Centrul de Resurse Juridice, toate cele trei organizatii contestand, din aproximativ aceleasi considerente, si proiectul Monicai Macovei privind controlul averilor. Victor Alistar si Renate Weber se arata nemultumiti, in principal, de posibilitatea oferita procurorilor de a intercepta convorbirile telefonice si e-mail-urile suspectilor, timp de 48 de ore, fara a primi mandat de la judecator.

"Viciem principiile statului de drept asemenea bulgarilor, care la ultima revizuire a Constitutiei au diminuat independenta sistemului judiciar fata de executiv", ne-a declarat directorul Transparency International. De asemenea, presedintele FSD considera ca noua forma a Codului de Procedura Penala este inadmisibila, intrucat procurorilor li se confera drepturi discretionare. "Ne asculta telefoanele 48 de ore fara mandat si, in plus, mai au la dispozitie 48 de ore pentru a-l anunta pe judecator. Practic, patru zile procurorul nu da socoteala nimanui", ne-a declarat, la randu-i, Renate Weber.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.