Un studiu american dat publicitatii ieri ia pulsul traficului de persoane de pe teritoriul Romaniei. Sintem deopotriva sursa si tara de tranzit.

Raportul alcatuit de Departamentul de Stat al SUA in iunie 2005 privind traficul de persoane mentioneaza Romania ca sursa si tara de tranzit pentru victime. Destinatiile victimelor autohtone se pot imparti in functie de specific. Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Spania, Slovenia, Elvetia, Turcia si Costa Rica le revin femeilor si copiilor traficati in scopul exploatarii sexuale, ca si Bosnia-Hertegovina, Portugalia si Italia, unde apar in plus si copiii romi din Romania care lucreaza la negru. Tot ei constituie o problema in Danemarca, unde sint obligati de "patroni" sa comita crime minore si sa cerseasca. Si Israelul se confrunta cu romani traficati pentru a munci la negru, dar este vorba despre adulti. Raportul arata inclusiv profilul regional al acestei infractiuni in interiorul Romaniei: "Fete romance sint traficate in interiorul tarii in scopuri de exploatare sexuala comerciala, iar baietii sint traficati din estul si nordul Romaniei catre centre urbane in scopuri de munca fortata, inclusiv furturi minore fortate".

Progres administrativ

Raportul plaseaza Romania in a doua categorie, menita celor care nu indeplinesc intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane. Cercetatorii puncteaza insa progresele facute in directia combaterii acestei crime, in speta crearea Agentiei Nationale pentru Prevenirea Traficului de Fiinte Umane la sfirsitul anului 2005 si condamnarea a 235 de traficanti in 2005.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.