Un fost director al Pioneer Romania dezvaluie intr-un documentar austriac: Concernele occidentale vor f… agricultura romaneasca

Documentarul "Noi hranim lumea", realizat de regizorul austriac Erwin Wagenhofer, difuzat in prezent in Austria si Germania, releva "dementa politicii globale care distruge agricultura naturala", inclusiv cea romåneasca.

In filmul de 96 de minute, autorul, un om care cunoaste indeaproape Romånia, trage un semnal de alarma cu privire la pericolul ca agricultura autohtona o sa fie complet distrusa de politicile de globalizare, care ascund de fapt interese economice meschine.

Una "actor" important in film este un fost director al concernului Pioneer in tara noastra. "Romånia are produse gustoase, cum noi de mult nu mai cunoastem. Dar concernele se duc acolo si distrug agricultura, la fel ca in Occident", spune el.

In opinia fostului sef al Pioneer, marile concerne occidentale care cultiva in tara noastra organisme modificate genetic "vor distruge ce-a construit natura". Standardul alimentar o sa scada, iar lumea n-o sa mai stie ce inseamna un produs agricol gustos.

Un documentar pe tema efectelor globalizarii agriculturii, realizat de regizorul austriac Erwin Wagenhofer (foto) si difuzat in prezent in Austria si Germania, se bucura de cel mai mare succes din ultimii zece ani. Filmul "We feed the world" (Noi hranim lumea) a fost realizat in perioada martie 2004 - aprilie 2005, pe parcursul a 75 de zile de filmari in Austria, Spania, Franta, Brazilia, dar si in Romania.

Filmul de 96 de minute produs de Allegro-Film (Viena) impresioneaza prin scene de mare intensitate. Jean Ziegler, cunoscut politolog si autor de carti, raportor special pentru "Dreptul la hrana" la Natiunile Unite, comenteaza "dementa politicii globale care distruge agricultura naturala". In prezent au loc negocieri pentru distributia filmului in Romania. Poate o ocazie de reflectie pentru public: va disparea taranul roman?

Oamenii isi pot alege hrana

"Am vrut sa arat relatiile dintre productia globala a alimentelor si modul nostru de viata. M-au interesat aspectele de lunga durata. (…) Protagonistii filmului, pescari din Franta, lucratori imigranti din Spania, tarani din Austria, Brazilia si Romania si doi manageri (Elvetia si Romania) critica deschis anomaliile sistemului de productie alimentara globala. A fost foarte greu sa gasesc persoane de acord sa spuna ceea ce gandesc in fata camerei de luat vederi. Desi am intalnit la fiecare colt tarani care, dupa doua minute, incepeau sa critice structurile europene, preturile impuse si presiunea distribuitorilor. Dar nu doreau neaparat sa-i si filmez", a declarat regizorul pentru Hotnews, cu ocazia premierei care a avut loc la Frankfurt.

El a adaugat ca nu a avut nici o intentie moralizatoare. 'De aceea n-am numit filmul "Ei hranesc lumea" (concernele multinationale, n.a.), ci "Noi hranim lumea". Pentru ca noi avem posibilitatea sa alegem ce fel de alimente vrem sa mancam, naturale sau industriale>>, a spus Wagenhofer.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.