Rectorii au capatat inca o forma de putere, o data cu numirea lor ca presedinti ai comisiilor de specialitate care decid numirile de conferentiar si profesor

Cei care candideaza la un post de profesor sau de conferentiar au pierdut si sansa unei contestatii de cind la cirma comisiilor care judeca rezultatele examenelor de promovare au fost numiti tot rectorii, adica cei care organizeaza examenele.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a reusit sa-i schimbe, in urma cu citeva saptamini, pe membrii Consiliului National de Acordare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Organismul se ocupa dintotdeauna, in principal, de promovarea lectorilor la gradul de conferentiar, apoi de profesor universitar, prin comisiile de specialitate din subordine.

Dupa nenumaratele scandaluri din presa, Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, a fost dat jos de la conducerea acestui Consiliu, dar a primit, in compensatie, sefia comisiei de filologie. In afara de persoana sa, in fruntea comisiilor de specialitate din cadrul CNATDCU au fost pusi aproape toti rectorii universitatilor. De exemplu, presedintele Comisiei de inginerie chimica si stiinte materiale este Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, fost ministru al Educatiei. Dan Stematiu, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, este in fruntea Comisiei de inginerie civila si instalatii. La fel, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Dumitru Oprea, a fost desemnat presedintele Comisiei de cibernetica, statistica si informatica economica.

Comisiile devin "centre de putere"

Potrivit lui Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamintul superior, presedintele Consiliului va fi ales prin vot, de catre membrii CNATDCU. El recunoaste insa ca insisi rectorii au trimis, la minister, propunerile in care se regaseau chiar numele lor: "Universitatile au fost cele care au facut propunerile, pe care rectorii doar le-au semnat, impreuna cu membrii senatului universitatii. Consiliul National al Rectorilor a fost doar consultat".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.