In ciuda faptului ca Ministerul de Afaceri Externe anunta in urma cu trei zile ca a facut toate demersurile pe langa autoritatile irakiene pentru a-i ajuta pe cei opt romani sa plece neintarziat din localitatea Zakho, acestia au fost din nou jefuiti. Potrivit unor declaratii facute ieri de una dintre victime, in noaptea de joi spre vineri, soferilor romani li s-au furat haine si doua tone de combustibil dupa ce alimentasera camioanele.

David Rizea, unul din cei opt romani aflati in apropiere de granita cu Turcia, in Kurdistanul irakian, a afirmat ca el si colegii sai cumparasera combustibil pentru ca autoritatile romane i-au anuntat ca vor trimite un reprezentant care sa-i ajute sa paraseasca Irakul.

"Am fost indusi in eroare cu totii, domnul Harseu (n.r. - consilierul politic al Ambasadei romane) ne-a spus ca in aceasta noapte vom avea paza asigurata, dar nu a facut nimic pentru noi. Apa nu avem la 56 de grade Celsius, suntem disperati!", a declarat, citat de Mediafax, David Rizea.Si asta in ciuda faptului ca autoritatile romane sustin ca situatia este pe cale sa se rezolve.

Declarandu-se optimist fata de clarificarea situatiei, consilierul politic al Ambasadei romane, Octavian Harseu, a declarat ca romanii vor trebui sa mai astepte, pentru ca ieri a fost "zi de rugaciune la musulmani".

In urma cu doua saptamani, autoritatile irakiene le-au confiscat pasapoartele celor opt soferi care au mers in Irak cu un transport de frigidere. Soferii au fost retinuti in zona libera din nordul tarii pe motiv ca nu ar fi anuntat autoritatile, conform procedurii legale. De atunci, ei nu au mancare si apa asigurate, fiind nevoiti sa se descurce cum pot, iar in unele nopti sunt jefuiti de localnici.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe a facut public de-abia joi ca Ambasada Romaniei din Bagdad a solicitat sprijinul autoritatilor irakiene in cazul acestora, scuzandu-se ca a aflat de situatie doar miercuri.

MAE: "Am facut toate demersurile pentru reintoarcerea lor"

Potrivit comunicatului MAE, imediat dupa ce au fost anuntati, adica pe 1 iunie, Ambasada Romaniei din Bagdad a stabilit legatura telefonica directa cu cetatenii romani si a efectuat demersuri oficiale pe langa conducerile Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne si Cabinetului Primului-Ministru din Irak pentru clarificarea situatiei celor opt persoane si facilitarea reintoarcerii lor in tara in cel mai scurt timp posibil.

Anuntand ca "regreta aceasta situatie si intarzierea cu care autoritatile romane au fost informate despre existenta ei", MAE "reaminteste tuturor cetatenilor romani faptul ca situatia de securitate din Irak este precara, iar posibilitatile de interventie si de protectie din partea autoritatilor locale sunt foarte reduse".

Precizand ca posibilitatile de interventie directa a Ambasadei Romaniei in zonele din afara Bagdadului sunt extrem de limitate din cauza riscurilor de securitate deosebit de mari, MAE "recomanda romanilor care, din motive profesionale, sunt constransi sa se deplaseze in Irak, sa se informeze in prealabil asupra situatiei de securitate din zona, a regulilor aplicabile strainilor prezenti in Irak, si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei lor in aceasta tara". "Prezenta si deplasarile in Irak, daca nu pot fi evitate, trebuie pregatite si organizate cu foarte mare atentie. Este absolut necesara utilizarea unor aranjamente de securitate personala, inclusiv protectie armata, indiferent de scopul si durata calatoriei", ii mai sfatuieste ministerul pe romani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.