Numele fugarului de lux Alexandru Tarau a revenit brusc in actualitate, ca sponsor al Nationalei de fotbal. Ex-procurorul Alexandru Lele il acuza pe Tarau jr. - fiul fostului prefect de Bihor, pe care l-a arestat in 2001 pentru contrabanda cu produse petroliere si spalare de bani - ca ar fi un pion al serviciilor secrete. Tarau s-a stabilit din 2002 in SUA, iar IGP confirma ca nu a fost cautat niciodata prin Interpol, asa cum autoritatile au dezinformat opinia publica cu buna stiinta, ani de-a rindul.

In exclusivitate pentru "Prezent", ex-procurorul Lele dezvaluie culisele "Afacerii Tarau", pe care o clasifica drept cea mai mare operat iune de contrabanda cu petrol si spalare de bani proveniti din produse petroliere, apreciind ca ea a depasit cu mult controversata afacere Jimbolia, prin care s-a incalcat embargoul impus Iugoslaviei.

Lele nu pune la zid doar o grupare SRI, in frunte cu fostul sef, Virgil Magureanu, tolerata de actualul sef, Radu Timofte, al carei pion la vedere ar fi fost Adrian Tarau. El acuza si o grupare din Parchet - tripleta Joita Tanase-Ilie Piciorus-Ovidius Paun - un inalt demnitar precum Vasile Blaga, dar si importanti oameni de afaceri aflati in vizorul justitiei, ca Ovidiu Tender si fratii Iancu.

Prezent: La ce infractiuni se refera, practic, dosarul de contrabanda in care, in urma cu cinci ani, l-ati arestat pe actualul sponsor al echipei nationale de fotbal, Adrian Tarau?

Ex-procurorul Lele: Contrabanda era doar o directie pe care lucra Tarau. Eu imi asum responsabilitatea de a o declara public, pentru ca ma bazez pe documente pe care le-am primit, din dosarul de casa, documente care au certificarea Parchetului General. Din acestea reiese ca la Oradea, volumul infractiunilor de comercializare nelegala a produselor petroliere a fost mai mare decit in Afacerea Jimbolia. Si atunci, eu am avut niste experiente personale, niste experiente directe, pentru ca am vorbit cu niste oameni care nu au curajul sa iasa in fata, dar ei stiu foarte multe lucruri. Ei au raportat ceea ce se intimpla atunci la Oradea. Au raportat si, de aceea, acum nu se repeta la Oradea ceea ce se intimpla la Ploiesti cu fostii sefi ai SRI Prahova, Paltinea si Bucur. Deci, toata chestiunea de la Oradea nu a fost decit o modalitate de a face bani, intr-un mod mai dichisit, mai cu experienta decit in Afacerea Jimbolia.

Reteaua Tarau e tot "opera" SRI, de fapt, iar Tarau nu a fost decit omul lor. Mie mi-a fost foarte greu sa aflu cum il protejau. Eu am crezut de multe ori ca este vorba doar de coruptie, dar, de fapt, erau oameni apropiati serviciilor secrete, in speta oameni din SRI, din politie, din vama, din garda financiara, din finante.

El nu putea sa faca tot ce a facut, fara acest sprijin. Or, amploarea pe care a avut-o contrabanda nu poate sa duca decit la concluzia ca s-a facut decit cu stirea SRI. Numai asa puteau sa-si permita sa "omoare" un procuror si sa fabrice un dosar altuia. Pentru ca, permitindu-mi-se accesul la dosarul de casa (n.r. - dosarul arhivat la Parchet, care, teoretic, ar trebui sa fie identic cu cel din instanta. Lele acuza ca dosarul trimis instantei a fost periat de procurori de probele care demonstrau vina lui Tarau sau nevinovatia lui), am descoperit niste chestiuni absolut stupefiante: faptul ca, dupa sinuciderea procurorului Panait, in 2002, mi s-a fabricat un dosar penal, cu stiinta, cu premeditare si cu atragerea serviciilor de informatii. Cu nume codificat, actiunii de compromitere a mea i s-a spus cazul "Sca- risoara". Revenind, pentru un derbedeu cum era Tarau, statul romån nu putea sa capaciteze niste institutii, decit daca exista un interes foarte mare. Iar interesul asta nu putea fi decit cel pe care-l furniza SRI. Ei puteau sa spuna: "Asta este interes national, ce facem noi!".

Si gata! Cind au inceput sa nu se mai inteleaga, iar Tarau a inceput sa lucreze pe cont propriu, atunci l-au lasat din brate si au inceput sa se certe intre ei. Si abia atunci, in anul 2000, mi-au repartizat mie aceste dosare. Iar eu nu am facut decit sa constat ca au gresit, cercetindu-l farimitat, separat, in loc sa cerceteze toate faptele ca pe niste infractiuni de crima organizata, comise dupa toate regulile. Ei faceau mai multe dosare, in care erau sacrificate tot felul de personaje din astea insignifiante. Au fost o gramada de copii de 18-19 ani care stau si acum in puscarie pentru ca toti au firme pe numele lor.

Din perspectiva descoperita de dvs., cine era, de fapt, creierul retelei: Tarau sau altii, de deasupra lui, din SRI ori din alte structuri politico-administrative?

Actiunea era coordonata de SRI, controlata si monitorizata (n.r. - tot de SRI). Si executantilor li s-a asigurat sprijin, protectie, iar, in momentul in care a existat pericolul ca scandalul sa sara in aer, atunci ei au intervenit. Tarau a fost facut scapat, iar procurorii, eu si Panait, indepartati. Din pacate, Panait a sfirsit tragic dupa ce a indraznit sa-mi constate nevinovatia si sa ma scoata de sub urmarire penala.

Cum putem documenta implicarea SRI in aceasta afacere?

Eu va pot pune la dispozitie corespondenta intre Joita Tanase si Radu Timofte.

Dupa ce ati descoperit ca SRI ii bagase la inaintare pe acei pusti despre care vorbeati, ce ati mai facut, practic, in acest dosar? Dupa aceea nu am facut decit sa pun cap la cap informatiile din dosare, sa urmaresc traseul banilor si sa apuc firul dinspre celalalt capat, dinspre Ploiesti, de unde proveneau produsele petroliere autohtone. Dar trebuie sa inteleget i ca aceasta este numai una dintre metodele prin care se faceau banii, prin comercializarea produselor petroliere. Este vorba de mai multe metode. In primul rind, prin contrabanda - aceasta fiind ramura externa, pentru care l-am arestat pe Tarau. A doua modalitate - cea mai ampla si despre care s-a vorbit cel mai putin, pentru ca este vorba despre implicarea lui Magureanu si a PD - este Afacerea Petrolsub, rafinaria de la Suplacul de Barcau intrata pe miinile grupului de firme Columna-Ma- gureanu, care avea o modalitate foarte simpla de a face bani.

Petrom livra rafinariei Petrolsub pacura, rafinaria livra produse rezultate neaccizate (combustibili M) unor apartinatori ai grupului, iar alta ramificatie, ca sa scape de datoriile contactate catre Petrom, pentru pacura, facea lucrari fictive. Iar tot circuitul asta se inchidea printr-o compensare a platilor, in trei. Pacura iesea din pamint, era dusa la rafinaria Petrolsub, acolo din ea rezultau bitum si combustibil M. Combustibilul era vindut ca motorina, prin aceste compensari cu firmele care facturau pentru lucrari fictive. Si este vorba de plati de sute de miliarde lei, facturate in felul acesta: lucrari de prospectiuni, lucrari de combatere a poluarii… S-au ingropat o gramada de bani si intr-un castel de la Marghita, in care au zis ca au facut investitii de vreo 300 de miliarde de lei, desi nu este nici acum folosibil.

Cine sint oamenii de afaceri din grupul lui Magureanu?

In toata ecuatia asta apar firmele apropiate PSD (PDSR). Este vorba de cele de la Timisoara, ale lui Tender, si VGB-ul fratilor Iancu. Astea nici macar nu plateau ceea ce luau, acel combustibil M pe care nici macar nu-l vindeau drept combustibil M, ci ca motorina.

La cit se ridica, de fapt, prejudiciul acestei megaafaceri?

Prejudiciul este enorm, nu pot sa vi-l spun. Oricum, pina m-au scos din joc, si m-au scos repede, abia reconstituiam reteaua, era vorba de citeva sute de miliarde lei, transformate in datorii ale rafinariei Petrolsub. Banii pe carei obtinea rafinaria erau capusati de o firma care monopolizase distribuirea produselor. Deci, Petrolsub SA, cind vindea produsele, nu incasa contravaloarea. Toata activitatea de comercializare era data unei firme intermediare a grupului respectiv, controlat de Magureanu si de omul lui, }irlea. Iar rafinaria nu facea decit sa acumuleze datorii care au ajuns la citeva sute de miliarde de lei si abia atunci au incetat activitatea, introducind-o in reorganizare.

Totusi, daca faptele stateau asa cum le descrieti, de ce nu au fost luati la intrebari oamenii "grei" din retea, de ce nu apar si ei in dosarele penale?

Pai, asta era toata treaba! Pe fostul director de la Petrolsub l-au facut deputat PD. Deci nu avea cine sa-i ia! Daca va documentati, afacerile si retelele Petrolsub si Tarau sint legate intre ele. Cum? Acel combustibil M era comercializat ca motorina prin statiile lui Tarau din Bihor. Si nu numai, si in alte judete, intelegeti? E o inginerie foarte alambicata.

Care era rolul lui Tarau in aceasta inginerie?

Pe el nu-l ducea mintea sa faca toate astea. El a fost un biet liceean mediocru, nu un tip care sa straluceasca de inteligenta. Tot know-how-ul era furnizat de "cineva" care asigura protectia in timpul actiunilor si daca era un incident, ala era musamalizat. Ofiterilor care au musamalizat o serie de astfel de dosare nu li s-a intimplat nimic, procurorilor, de asemenea. Dimpotriva, toti sint cu functii de conducere.

Vorbiti despre cei de la SRI, dar nu ar putea fi implicati si cei de la SIE, atita vreme cit reteaua era una transnationala, cu segmente externe?

Nu stiu. In acte, apar trei institut ii implicate: SRI, UM 0962, fosta "Doi si un sfert", si SIPA.

SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei va urmarea pe cind il anchetati pe Tarau?

Ei au intervenit in momentul cind au trecut la represalii impotriva mea. Atunci, actiunea de compromitere a mea si a familiei mele s-a codificat cu denumirea "Scarisoara". Eu am numele acesta codificat pe o hirtie de la Parchetul General, scrisa cu minuta lui de procurorul Ovidius Paun, actualul consilier al lui Botos.

Bine, dar daca Paun este consilierul lui Botos, credeti ca se vor rezolva foarte curind toate dezvaluirile si sesizarile dumneavoastra, la CSM, la Parchet, in presa?

Eu am aratat ca adevaratul suspect in tot ce i s-a intimplat procurorului Panait nu este Ilie Piciorus, fostul sef al lui Panait. Adevaratul "criminal" este Ovidius Paun. Cititi sesizarea mea la CSM si veti intelege!

Care a fost, concret, rolul lui Paun in acesta afacere?

El a fost omul serviciilor, omul de legatura intre Parchete si servicii, indicat negru pe alb de Joita Tanase in corespondenta cu Radu Timofte, am documentul. Si asta face si acum, insa totul a "respirat" dupa ce eu am avut acces la dosarul de casa.

Revenind la Tarau, spune- ti-ne, daca ati descoperit toate aceste lucruri despre el, de ce nu este pus sub invinuire si, automat, nu este dat in urmarire internationala?

Pai nu este, fiindca organizatia care a stat in spatele lui trece peste interesele PSD si se intinde si in actuala putere.

Va referiti la Botos, care a ramas in functie si dupa pierderea puterii de catre PSD?

Botos ca Botos, dar este vorba de altii. Una dintre firmele care a comercializat combustibilul primit de la Petrolsub, combustibilul M, este a finului lui Blaga, actualul ministru de interne.

Cum il cheama pe acest fin?

Marcel Sumalan.

Ce face acum acest Sumalan? El are citeva dosare penale pe rol si o situatie judiciara proasta, dar este tinut asa, in stand by, pentru ca este finul lui Blaga.

Vasile Blaga a avut sau are legaturi in acesta retea?

Blaga a fost una dintre persoanele fizice actionare, cota lui de actiuni fiind dintre cele mai mari detinute de o persoana fizica: 1,7%, ceea ce insemna foarte mult. Iar sotia lui, traducatoare la Petrolsub, primea 20 de milioane lei si statea acasa.

Revenind la afacerea propriuzisa, apreciati ca ea putea submina economia nationala?

Pai, interceptarile convorbirilor telefonice ale membrilor retelei Tarau s-au facut tocmai pentru ca SRI s-a sesizat din oficiu, fiindca era vizata economia nationala.

Este totusi o contradictie aici: SRI controla si proteja afacerile lui Tarau, care era omul lor, si tot ei ii interceptau convorbirile?

Nu-i o contradictie. SRI nu-i un monolit, este un viespar. Iar in momentul in care o parte a solicitat autorizatia la Parchet, cealalta parte nu avea cum sa se opuna, dar a zis: "Faceti voi interceptarile, ca va rezolvam noi mai incolo"!

Cum comentati recenta iesire la lumina al lui Tarau, in calitate de sponsor al echipei nationale de fotbal in recentul turneu american?

El incearca sa investeasca bani in imagine. Ce se intimpla acum cu Tarau este tocmai rezultatul statutului special pe care l-a avut. Ei nu puteau sa-si permita sa-l prinda macar de ochii lumii pentru ca putea vorbi. Atunci cind l-am arestat, Tarau a facut pur si simplu pe el. Este un fricos. A facut pe el la modul propriu.

Justitiarul Lele

Alexandru Lele a fost suspendat din magistratura si tirit intr-un proces intentat pe baza denunturilor lui Viorel Stiube, in vremea cind acesta era inchis. Stiube a fost ulterior eliberat si este judecat in libertate pentru mai multe infractiuni cu petrol si alcool, cu un prejudiciu imens, de 1.000 de miliarde lei. Regretatul procuror Cristian Panait i-a constat nevinovatia si a dispus scoaterea de sub urmarire penala in toate capetele de acuzare formulate impotriva lui Lele. Recent, Alexandru Lele, in prezent jurnalist la "Gazeta de Oradea", a repurtat o mare victorie: Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus retrimiterea dosarelor sale la Parchet, "pentru a se reface urmarirea penala cu luarea in considerare a tuturor apararilor formulate de magistrat". Lele este convins ca probele pe care le va administra il vor scoate din culpa si vor aduce in boxa acuzatilor adevaratii vinovati.

27 de volume despre Tarau "dorm" la Satu Mare

Adrian Tarau nu are nici o problema cu legea, desi ani de zile autoritatile romåne au dezinformat opinia publica, afirmind ca fac demersuri sa-i dea de urma si sa-l aduca in tara. Nu a fost dat niciodata in urmarire prin Interpol, face afaceri prospere la Chicago, in SUA, impreuna cu Silviu Prigoana. Alexandru Lele il acuza ca ar fi "expatriat" in bancile americane peste 11 milioane de dolari. Potrivit chestorului Bujor Florescu, seful Directiei Investigatii Criminale a IGP, Adrian Tarau nu a fost si nu este dat nici in urmarire generala, nici internationala, prin Interpol, si nu are nici un dosar de cercetare la IGP. Acelasi raspuns l-am primit si de la Parchetul General unde, potrivit procurorului Robert Cazanciuc, Tarau nu este cercetat in nici un dosar. Dosarele Tarau s-au ratacit la Curtea de Apel Oradea, fiind "exilate" din 5 noiembrie 2005 la Parchetul Tribunalului Satu Mare. Sint 27 de volume, din care 17 referitoare la operatiuni de spalare de bani, si "dorm" in dulapurile procurorului Blahuta.

Virgil Magureanu: "Astea sint niste chestii gogonate"

Fostul sef al SRI respinge acuzatiile procurorului Lele: "Intr-adevar, stiu de privatizarea Petrolsub, stiu si de orice se poate sti acolo, dar asa ceva (n.r. - ingineriile dezvaluite de Lele), nu am mai auzit pina acum (…) Astea sint niste chestii gogonate. Daca fiecarui tip naravit in rele ii trece prin cap sa spuna tot felul de prapastii, eu ce trebuie sa fac, dupa aceea, sa ma apuc sa zic, pardon, ca n-a fost asa si sa ma scuz, eventual? (…) Eu nu tin minte sa-l fi cunoscut vreodata pe acest Tarau. Cit despre privatizare, aceasta n-a fost o chestiune frauduloasa, ci a fost cit se poate de corecta si in nici un caz cu spalare de bani (…) Operatia aceea de privatizare nu a avut nimic comun cu spalari de bani, cu evaziune fiscala sau cu orice fel de alta forma de crima organizata. Alta data, pentru ca acum nu pot, va stau cu placere la dispozitie pentru lamurirea chestiunii care ma priveste pe mine".

Vasile Blaga: "Marcel Sumalan nu este finul meu"

Am detinut si detin in continuare calitatea de actionar la SC Petrolsub SA. In aceasta perioada, nu am avut cunostinta ca dl. Adrian Tarau sa fi intretinut o legatura comerciala cu aceasta societate si, de altfel, nici nu cred ca acest lucru este adevarat. (...) Sotia mea a realizat traduceri in cursul intilnirilor derulate de SC Petrolsub SA cu parteneri din strainatate, in cadrul unui contract legal, platind toate contributiile catre bugetul de stat aferente acestuia. Dl. Marcel Sumalan nu este finul meu si nu cunosc legaturile de afaceri existente intre aceasta persoana si SC Petrolsub SA. Nu am informatii nici in legatura cu eventualele dosare in care este cercetat. (...)

Afacerea Jimbolia, surclasata

In timp ce "Afacerea Jimbolia" a insemnat incalcarea embargoului impus Iugoslaviei prin contrabanda cu circa 36.557 tone de produse petroliere, doar o singura firma dintre cele folosite de gruparea Tarau a manevrat 40.000 tone de combustibili. Pentru comparat ie, celebrul dosar in care Tarau a fost arestat de catre Lele are ca obiect un "mizilic" de numai 1.497 tone, mizilic care necesita, totusi, o garnitura de tren cu 18 vagoanecisterna.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.