Specialistii din domeniul medical spun ca lumea se afla aproape de o pandemie de gripa. Pericolul este cu atit mai mare cu cit virusul gripei aviare se extinde in toata lumea.

O astfel de pandemie de "gripa spaniola" s-a petrecut la inceputul secolului trecut, cind au decedat aproape 50 de milioane de oameni, la o populatie totala a globului de doua miliarde. Aceasta a fost urmata de cea din 1978, si dupa cum spun medicii, urmatoarea este foarte aproape de noi. Uniunea Europeana a inceput deja sa ia masuri in acest sens si a promis ca va incuraja stiinta in scopul creari unui tratament cu adevarat eficient.

Virusologul Adrian Streinu Cercel spune ca o pandemie de gripa aviara este iminenta. "La o anumita perioada de timp, lumea trebuie sa faca fata cite unei pandemii. In momentul de fata ar trebui sa ne asteptam la una, avind in vedere modificarile genetice petrecute la nivelul virusului gripal, dar mai ales si pericolul pe care gripa aviara il prezinta". Streinu spune ca pina in prezent nu s-au inregistrat epidemii de gripa umana sau aviara, ci a fost vorba numai despre cazuri izolate.

Cu toate acestea, medicul avertizeaza ca lumea nu trebuie sa se culce pe o ureche. "Ca va veni peste un an, ca va veni peste trei, aceasta pandemie are sa vina, intrucit in aceasta perioada virusul gripal isi modifica structura. Primii care vor fi rapusi in cazul unei epidemii vor fi, cu siguranta, angajatii serviciilor publice care intra in contact cu foarte multi oameni si, imediat dupa ei, personalul medical. Trebuie sa avem in vedere faptul ca la inceputul secolului trecut au murit din cauza gripei spaniole in jur de 40-50 de milioane de oameni", explica virusologul.

MEDICAMENTELE SALVEAZA DOAR PATRU VIETI DIN ZECE

ingurele medicamente agreate in cazul imbolnavirii oamenilor cu gripa aviara sint Tamiflu si Rentza, produse de companiile Roche si Glaxo, spune Streinu. Cu toate acestea, rata de mortalitate in cazul gripei aviare este de 60%, in contextul in care toti bolnavii, fara exceptie, sint tratati. Un comunicat de presa transmis de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe 28 mai 2006 scotea la iveala date ingrijora- toare: din 48 de cazuri de gripa aviara la om, 36 au fost fatale (Indonezia). Cu toate acestea, oficialii OMS spun ca nu exista inca dovezi ale unei mutatii a virusului aviar, care sa permita transmiterea mai usoara a acestuia intre oameni. Aceeasi organizatie avertizeaza: "Orice tara ar trebui sa fie capabila sa detecteze rapid si sa raspunda la o eventuala epidemie".

UE SE DECLARA PREGATITA

Jules Maaten, membru al grupului liberal din cadrul Parlamentului European, a declarat ca Europa va avea in maximum o saptamina toate planurile de interventie in cazul unei eventuale pandemii de gripa aviara. Mateen sustine ca institutiile europene au dezvoltat deja la nivelul Uniunii Europene o strategie in acest sens. Planul despre care vorbeste parlamentarul liberal vizeaza toate statele membre si priveste utilizarea medicamentelor, protectia civila, organizarea centrelor pentru interventii in caz de urgenta, dar si investitii in cercetare si echipamente pentru laboratoare.

In plus, UE lucreaza pentru asigurarea unei productii suficiente de vaccin antigripal, in eventualitatea unei pandemii, urmarind, de asemenea, si accelerarea procedurilor privind obtinerea autorizatiei pentru producerea unui nou vaccin. Uniunea a stabilit o retea de laboratoare care colecteaza date privind gripa din 28 de tari. In acelasi timp, UE colaboreaza cu SUA, dar si cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala pentru reducerea riscurilor aparitiei bolii la om.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.