Aproape 200 de milioane de euro a costat gripa aviara pina acum. Situatia epidemiei va fi prezentata astazi la Bruxelles, de catre conducerea ANSV

Comisia Europeana i-a chemat pe specialistii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare la raport. Astfel, toata conducerea ANSV, in frunte cu noul presedinte Marian Avram, se prezinta astazi in fata specialistilor de la Bruxelles pentru a prezenta situatia epidemiei din Romania. "Ne-au solicitat detalii despre evolutia gripei aviare si, in acest sens, impreuna cu reprezentantii Ministerului Integrarii Europene, am pus la punct o informare pe care sa o prezentam Comisiei", a spus Nicolae Lazar, director la ANSV.

Autoritatile au cheltuit sume considerabile in cele opt luni de criza aviara. Pentru primul val de gripa, Ministerul Agriculturii a platit populatiei ramase fara pasari despagubiri in valoare de peste 100 de miliarde de lei (28 de milioane de euro), 25 de miliarde de lei fiind platiti in 2005, iar restul, anul acesta. Suma a revenit proprietarilor celor 430.000 de pasari sacrificate in perioada octombrie 2005 - aprilie 2006. Dupa reizbucnirea epidemiei, de la bugetul Ministerului Agriculturii au mai iesit 24 de miliarde de lei, tot pentru despagubiri. In total, pina in acest moment, ministerul a cheltuit pentru gripa aviara 35 de milioane de euro.

Pagubele au crescut precum Fat-Frumos

Acestei sume i se adauga alte 22 de milioane de euro (77,5 miliarde de lei) cheltuiti de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara pentru achizitionarea de solutii dezinfectante si reactivi folositi de specialisti. Daca in perioada primei crize de gripa aviara, care a durat opt luni, ANSV a cheltuit 14,6 miliarde de lei, de cind a reaparut epidemia, adica in ultimele trei saptamini, Autoritatea a cheltuit deja aproape 63 de miliarde de lei. Pentru a fi siguri ca nu vor ramine fara bani pentru plata despagubirilor si pentru cumpararea de reactivi, atit Ministerul Agriculturii, cit si ANSV au solicitat o suplimentare a bugetelor. Astfel, Guvernul a decis ca bugetul fiecarei institutii sa primeasca in plus cite 100 de miliarde de lei.

Transporturile nu si-au facut socotelile

Ministerul Transporturilor a cheltuit pentru dezinfectanti, in perioada octombrie 2005 - aprilie 2006, 137,7 miliarde de lei (40 de milioane de euro). Suma alocata de la buget in ultimele trei saptamini nu a putut fi prezentata de oficialii Ministerului Transporturilor, dar probabil se apropie de cea cheltuita in primul val.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.