Salonul Funerar deschis ieri la Romexpo dezvaluie o lume dominata de italieni, la care privesc cu jind producatorii romani

E mai degraba un festival al modei, al modei sicrielor, unde, la fel ca in moda vesmintelor, tot italienii au primul si cel din urma cuvint. Salonul Funerar dureaza cinci zile, pina la 4 iunie. Majoritatea firmelor care expun sicrie sint italiene. Ori importa sicrie din Peninsula, ori, in cazurile cele mai dese, le fabrica la noi, cu forta de munca ieftina, dar cu tehnologie si rigori estetice care-i fac stapini pe segmentul premium.

Acum incearca piata cu urne pentru crematoriu, facute din metal, din ceramica sau din sticla de Murano, la preturi intre 60 si 400 de euro. Nu au succes cu urnele, pentru ca obiceiul romanului este sa-si stie mortul ingropat in pamint, dar spera ca, o data cu supraaglomerarea cimitirelor, sa aiba si urnele cautare. S-au impus pe piata romaneasca sicrie dintre cele trei tipuri care se poarta in lume, cel american - drept, cel italian, numit si sarcofag, care imita forma corpului uman, si cel nemtesc, minimalist, lat la umeri, ingust la picioare. Acum cinci, sase ani se vindeau doua-trei sicrie de lux pe luna, astazi, cel putin in marile orase, se vind cite 20-25, la preturi intre cinci sute si o mie de euro.

In domeniu tot ce conteaza s-a inventat deja, iar noutatile privesc doar amanuntele. S-a trecut deja de ani buni de la rasinoase - brad, pin, moldin - spre tei, stejar, frasin si lemn exotic. Tot ce se cheama sicriu onorabil e acum facut din materiale biodegradabile - pentru cele ce se ingroapa in pamint - sau ecologice, pentru cele care vor fi arse. Iar la cele ecologice virtutea suprema e sa nu arda instantaneu, sa mai intirzie pret de minute drumul lacrimilor pe obrazul rudelor. Au platit un pumn de bancnote pentru momentul asta.

Cel mai scump sicriu - 3.000 de euro

Unii producatori italieni au in profilul de activitate si transformarea limuzinelor in care mortuare, iar pentru succesul afacerii pun la cale insistente actiuni de lobby pe linga ministere. "Pina acum n-am avut succes, dar vrem sa convingem Guvernul sa dea o lege prin care sa oblige ca mortul sa fie condus la groapa doar cu masini speciale, nu cu camioane sau cu Dacii papuc unde au transportat ciment sau carne de pui", zice o romanca guresa, scolita poate de italianul cu barba alba de linga ea.

Cel mai de pret sicriu expus ieri era unul negru, din lemn de nuc si fibra de sticla, cu scene religioase pe laturi, de-un galben pamintiu. Costa 3.000 de euro si un exemplar identic a fost cumparat la inmormintarea lui Anghelescu, fost boss al tigarilor cu acelasi nume.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.