Medicii bucuresteni ii sfatuiesc pe ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si pe consilierii sai "sa-si vada de drumul lor" si "sa lase cadrele medicale in pace". "Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) respinge neprofesionalismul ministrului Nicolaescu, avand in vedere si pachetul de legi aberant. Nu putem face nimic cu pachetul legislativ, iar legile secundare nu au acoperire juridica", a declarat prof.dr. Sorin Oprescu, presedintele CMMB.

El a adaugat ca "Puterea trebuie sa gaseasca repede, dar nu peste trei-patru luni, oamenii care sa stie despre ce este vorba in sistemul sanitar. Nimeni nu si-a dorit sa transforme totul in dispute politice, insa numirile de directori interimari de spitale au fost facute pe criterii politice. Inainte de numirea acestora, discutiile s-au purtat astfel: 'Ce spitale sunt ale PNL si ce spitale sunt ale PD?>>". Oprescu atrage atentia asupra faptului ca ''in 28 mai a.c. a intrat in vigoare Legea 195/2006 - lege cadru privind descentralizarea, potrivit careia unitatile sanitare publice sunt in administrarea exclusiva a consiliului local sau judetean, autoritatile locale avand dreptul exclusiv de decizie si de asigurare a resurselor si mijloacelor materiale.

Prin urmare, aceasta lege anuleaza automat motivul in baza caruia au fost destituite conducerile spitalelor si subordonarea lor Ministerului Sanatatii Publice". Totodata, "a fost modificata varsta de pensionare a medicilor in sensul micsorarii acesteia si in functie de sex, in conditiile in care in iulie 2005 se adopta o lege prin care varsta de pensionare era aceiasi indiferent de sex, respectiv 65 de ani".

Medicii bucuresteni afirma ca Nicolaescu are o lista intreaga cu promisiuni pe care nu le-a onorat: "Spre exemplu, a promis ca va achita datoriile pentru materialele sanitare. Acum, sunt restante in valoare de 280 miliarde lei pentru 2004 si 650 miliarde lei pentru 2005. De asemenea, Nicolaescu nu a izbutit sa ofere sansa medicilor de familie de a deveni proprietarii cabinetelor in care isi desfasoara activitatea". In acelasi timp, Oprescu a anuntat ca, in scurt timp, CMMB va da publicitatii lista cu "parlamentarii din partidele de guvernamant care au votat reforma lui Nicolaescu".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.