Avandu-se in vedere faptul, dubios de altfel, ca in tarile din vecinatatea noastra nu a fost semnalata gripa aviara, autoritatile romane desfasoara o activitate febrila in limitarea efectelor acestui virus la noi in tara

Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a declarat ieri, dupa reuniunea Comandamentului central antiepizootic desfasurata la guvern, ca exista in judetele Iasi, Gorj si Arges inca patru noi suspiciuni de infectie cu virusul gripei aviare, confirmate de testele preliminare efectuate duminica seara. Potrivit ministrului, testele preliminare au confirmat prezenta virusului gripei aviare in Dragutesti si Ticleni din Gorj, in Belcesti judetul Iasi si Rucar, in judetul Arges. In urma unei decizii a autoritatilor, incepand de luni, toate suspiciunile de gripa aviara confirmate de testele preliminare sunt considerate focare.

Numarul focarelor a crescut la 115

Adrian Tibu a mentionat ca in 111 din cele 115 focare au fost eutanasiate pasarile, au avut loc operatiunile de incinerare si dezinfectie si, incepand de duminica seara, aceste operatiuni au fost demarate si in cele patru noi focare confirmate de testele preliminare.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii a mai declarat ca, pana in prezent, s-au depistat infectii cu virusul gripei aviare intr-o ferma din Danemarca, intr-o ferma din Germania si doua ferme din Franta. El a afirmat ca prezenta virusului gripei aviare a fost depistata in 23 de state.

Nici un caz nou de suspiciune la om

Pana in momentul de fata nu s-a inregistrat nici un caz nou de suspiciune de gripa aviara la om, a anuntat luni purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, la finalul sedintei Comandamentului pentru combaterea gripei aviare, coordonat de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.

Purtatorul de cuvant al executivului a subliniat ca masurile care se iau in diverse focare au rolul de a preveni aparitia imbolnavirii la om.

Prefectura Mures lupta cu aviara

Comandamentul antiepizootic al judetului Mures s-a intrunit duminica pentru a discuta modificarile si completarile aduse Ordinului privind normele sanitare veterinare in diagnosticul, profilaxia, supravegherea si combaterea influentei aviare de Ordinul nr. 117 din 26 mai 2007, al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si pentru a dispune masurile necesare in conformitate cu noile reglementari, in localitatea Craiesti. In conformitate cu Ordinul 117/26.05.2006, imediat dupa notificarea suspiciunii de infectie prin RT-PCR, autoritatea sanitar-vaterinara teritoriala competenta pune sub supraveghere oficiala exploatatia si dispune uciderea pasarilor din unitatea epidemiologica suspecta si prevalarea de probe pentru examene de laborator.

Pentru controlul circulatiei persoanelor, vehiculelor, produselor in zona de protectie a localitatii Craiesti, se instituie 2 puncte de control si decontaminare a vehiculelor si autovehiculelor: la intrarea in localitatea Craiesti dinspre Reghin, la intersectia DN16 cu drumul judetean Craiesti-Raciu si la iesirea din Craiesti, spre Urmenis, pe DN16 Reghin - Mociu-Cluj. De asemenea, Comitetului antiepizootic local Craiesti, va adopta de indata masurile hotarate vineri, 26 mai 2006, in cadrul Comandamentul Antiepizootic al judetului Mures: - Se constituie echipele si se asigura logistica necesara in vederea sacrificarii pasarilor, transportului, incinerarii cadavrelor acestora.

Consiliul Judetean Mures, Consiliul Local Craiesti si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta asigura echipamentele necesare: combinezoane, masti, halate, capeline, ochelari de protectie, botosei, precum si a logisticii, a mijloacelor necesare pentru interventie. Directia de Sanatate Publica Mures va efectua permanent controale in unitatea scolara aflata in focar si va monitoriza starea de sanatate a elevilor si a profesorilor.

Adeverinte de carantina

Primaria sectorului 4 va elibera adeverinte de carantina pentru perioada 22.05.2006 - 25.05.2006 tuturor locuitorilor strazilor care au intrat in perimetrul de securitate si in cele doua perimetre de carantina, precum si celor care au fost nevoiti sa ramana in zonele in care au fost impuse restrictii privind circulatia persoanelor. Astfel, adeverinte de carantina vor fi eliberate locuitorilor urmatoarelor 58 de strazi cuprinse in zona de protectie delimitata de Sos. Giurgiului, Str. Luica, Str. Scropoasa, Str. Pogoanelor si Dr. Bercenarului.

Pentru aceste adeverintele cu care sa motiveze absenta de la serviciu, sau a copiilor de la scoala, locuitorii strazilor mentionate trebuie sa se prezinte la Serviciul Relatii cu Publicul din curtea primariei - Piata George Cosbuc nr. 6-16, unde vor gasi un formular tip de cerere. Dupa completarea si inregistrarea cererii, adeverinta va fi eliberata de inspectorii Directiei de Resurse Umane, de la et. II al primariei - camera 34.

Persoanele care solicita adeverinte si sunt angajate la S.R.L - uri trebuie sa prezinte actul doveditor din care sa reiasa adresa sediului precum si cererea prin care solicita adeverinta.

Persoanele fizice trebuie sa prezinte pentru eliberarea adeverintei o copie de pe actul de identitate B.I/ C.I. si cererea de acordare a adeverintei.

Cei aflati ocazional in zona de carantina trebuie sa prezinte alaturi de cere si o declaratie de la persoana care poate dovedi sederea acestora in zona afectata precum si actele doveditoare ale persoanei (gazda).
Programul de eliberare a adeverintelor este urmatorul: in zilele de luni pana joi intre orele 9.00-12.00 si 13.00-16.00, iar vineri intre 9.00 si 12.00.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.