Autoritatile au ridicat in toata tara carantina umana in focarele de gripa aviara confirmate.Directorul Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Rodica Costina, a declarat ca masura a fost luata ca urmare a recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Astfel, de acum incolo, carantina se refera la transportul de pasari si de marfuri in general. Iesirea si intrarea in focarele de gripa aviara se fac prin locuri special amenajate, cu filtre prevazute cu toate mijloacele de dezinfectie si decontaminare.

Rodica Costina a mai spus ca toate ca primariile si celelalte autoritati trebuie sa se conformeze acestei hotarari.

Potrivit noilor reguli OMS, "gripa aviara este o boala care afecteaza in principal pasarile si rareori reprezinta o amenintare pentru oameni".

Si mai multe focare de gripa aviara

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, pana la aceasta ora in Romania exista 55 de focare de gripa aviara. Cele mai multe sunt in judetele Brasov, Prahova si Vrancea. in afara de acestea exista 43 de suspiciuni, cele mai multe in judetele Prahova, Brasov si Bacau.

Autoritatile recomanda in continuare supravegherea pasarilor domestice si respectarea de catre populatie a masurilor de igiena.

Incepand de miercuri, Comandamentul de combatere a efectelor gripei aviare este condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Decizia ca aceasta sa il inlocuiasca pe Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a fost luata in urma criticilor formulate de presedintele Basescu privind modul in care autoritatile au tratat criza gripei aviare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.