Traian Basescu a participat ieri la sedinta de Guvern si i-a pus in brate lui Calin Popescu Tariceanu gainile cu aviara, pe motiv ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, n-ar avea destula autoritate. Intre timp, clientela aviarei, constituita asta toamna, se simte din ce in ce mai bine pe bani publici. Unii specialisti pun la indoiala eficienta substantelor dezinfectante. Comisia Europeana da semne de ingrijorare.

Seful statului a fugit ieri din spital la sedinta de Guvern. Basescu a criticat Guvernul, in special doi ministri liberali, pe Nicolaescu si pe Flutur. Insa miza gestului sau pare sa fi fost responsabilizarea directa a premierului Calin Popescu Tariceanu in gestionarea crizei. Astfel, Basescu i-a cerut premierului "sa preia comanda" pe motiv ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, "nu are suficienta autoritate".

Tariceanu a fost pus practic in fata faptului implinit. Un refuz ar fi fost imposibil, iar citeva ore mai tirziu Ministerul Agriculturii anunta ca premierul Tariceanu a preluat Conducerea comandamentului central antiepizootic. Cu toate criticile aspre ale sefului statului, premierul Tariceanu n-a dispus nici o demitere, Flutur si Nicolaescu, indicati drept principali vinovati, au ramas in functii.

"Degeaba va intilniti la comandament"

Basescu s-a aratat nemultumit, in debutul discursului sau, de faptul ca in fata epidemiei de gripa aviara "insti-tutiile statului par a functiona haotic, la intimplare, la concurenta intre ele". Seful statului a insistat asupra faptului ca "pare ca este o interventie necoordonata si ca degeaba va intilniti in Comandament (antiepizootic - n.r.)". Presedintele le-a atras atentia membrilor Guvernului - care pareau resemnati la gindul ca nu puteau auzi cuvinte bune de la el - ca "ne penibilizam in fata oamenilor si a institu-tiilor europene".

Ministerul Sanatatii, acuzat de "neimplicare suficienta"

Fara sa rida, el a luat mai apoi in deridere termenii folositi pentru diferitele niveluri ale carantinei: "Ati inventat termeni: 'carantina relaxata>>. Ce urmeaza, 'carantina tare>> si 'moale>>?". Basescu a aratat ca "un alt lucru care se vede rau este neimplicarea suficienta a Ministerului Sanatatii si veterinari care stabilesc carantina umana. Cred ca veterinarii stabilesc carantina pentru pasari si animale si Ministerul Sanatatii este singurul pe care oamenii il percep ca fiind cel care trebuie sa raspunda ca e si carantina umana". Presedintele s-a aratat ingrijorat de faptul ca inca nu se cunosc cauzele raspindirii virusului gripei aviare in tara.

Prelungirea focarului "din toamna-iarna"

Dupa intoarcerea sefului statului la Spitalul Elias, purtatoarea sa de cuvint, Adriana Saftoiu, a declarat ca Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu "sa preia comanda" in coordonarea activitatilor privind gripa aviara, deoarece ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, "a probat ca nu are suficienta autoritate.

Saftoiu a subliniat ca "presedintele a aratat ca este tentat sa creada ca noul focar de gripa aviara este mai degraba o prelungire a focarului din toamna-iarna".

A fugit de sub tratament

Seful statului a parasit Spitalul Elias, desi se afla inca sub tratament. Medicul Mihai Berteanu a declarat ca Traian Basescu si-a anuntat plecarea la sedinta de Guvern cu foarte putin timp inainte, iar la intoarcere a declarat ca nu a avut dureri in timpul deplasarii cu masina. Berteanu a mai spus ca presedintele face cite trei ore si jumatate-patru de exercitii recuperatorii dimineata si o ora si jumatate dupa-amiaza. El a mai spus ca data externarii presedintelui este inca incerta, dar recomandarea este ca inter-narea sa mai dureze pina la sfirsitul saptaminii viitoare.

Basescu pregatea un CSAT

Prima iesire in public dupa revenirea sa in tara a fost una in care si-a exercitat unul dintre prerogativele sale constitutionale, acela de a conduce sedinta de Guvern atunci cind pe agenda sint subiecte de importanta nationala. Surse din Administratia Prezidentiala ne-au declarat ca daca nu aparea cu o seara inainte convocarea sedintei de Guvern pe aceasta tema, Traian Basescu decisese sa convoace el, la Palatul Cotroceni, sedinta speciala, pe problematica gripei aviare, a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Urcind cu o oarecare dificultate scarile, presedintele a ajuns la Guvern fix la ora 11.00 si, dupa citeva minute, a ajuns direct in sala de sedinte.

Acarul Paun de Brasov

Raportul SRI despre gripa aviara a facut ieri prima victima. Seful sectiei judetene Brasov a SRI, generalul de brigada Maricel Gavrila, a fost demis ieri "ca urmare a disfunctiilor manageriale manifestate in activitate". S-a mai dispus si constituirea unei comisii de cercetare a "deficientelor inregistrate pe fluxul de informare" in problema gripei aviare. Termenul de finalizare a anchetei interne este 15 iunie. Decizia a fost luata dupa ce purtatoarea de cuvint a Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat ca presedintele Traian Basescu este "total dezamagit" de raportul SRI privind gripa aviara, pe care-l apreciaza ca fiind "descalificant". Mai mult, dupa cum a aratat oficialul Cotrocenilor, raportul dovedeste "un tip de cirdasie intre autoritatile locale si SRI din zona Brasov".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.