Castelul Bran si intreg domeniul va fi restituit proprietarilor de drept vineri, 26 mai, in cadrul unei ceremonii desfasurate la muzeul cu acelasi nume, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Dupa decizia de restituire catre fostii proprietari, Ministerul Culturii si Cultelor urmeaza sa semneze cu reprezentantii acestora un acord de mentinere in circuitul public a Muzeului Bran pe o perioada de trei ani.

La eveniment, programat sa se desfasoare in Sala de Muzica a Castelului Bran, cu incepere de la ora 12.00, vor participa ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, Dominic Habsburg - Lothringen, in calitate de mostenitor al Principesei Ileana a Romaniei, secretarul de stat in MCC, Virgil Stefan Nitulescu, directorul general al Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. La 13 octombrie 2005, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, anunta restituirea Castelului Bran, proprietarilor de drept.

Castelul Bran a fost lasat drept mostenire impreuna cu intreg domeniul in 1938, de Regina Maria, prin testament, fiicei sale Principesa Ileana. Aceasta il detine pana in 1948, cand Castelul Bran intra in proprietatea statului roman, fiind pentru o perioada abandonat si devastat. Mostenitorii Principesei care revendica acest castel sunt Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Cei trei locuiesc in SUA (Dominic) si in Austria (Maria-Magdalena si Elisabeth), in Romania fiind reprezentati de firma de avocatura Rubin-Meyer Doru&Trandafir.

Prima cerere de retrocedare a domeniului Bran a fost depusa la 13 august 2001, la Prefectura Brasov si la Primaria Bran si la data de 4 martie 2003, la Muzeul Bran. S-a cerut restituirea in echivalent asa cum prevedea Legea 10 din 2001, iar in urma evaluarii, valoarea imobilului a fost stabilita la 25 milioane de dolari. A doua cerere de retrocedare a fost depusa in luna august 2005, dupa ce Legea 10 a fost modificata si a devenit posibila cererea retrocedarii domeniului in natura.

Astfel, de pe Domeniul Bran se revendica castelul plus imobilele de pe domeniu: Casa de Ceai, Casa administratorului, Casa Principesei Ileana, a portarului etc., parcul castelului cu cele doua lacuri, doua drumuri de acces, precum si tabernaculul Reginei Maria.

Conform Legii de protectie a monumentelor istorice, fostii proprietari nu au voie sa schimbe destinatia amplasamentelor. Astfel, Muzeul Bran va mai functiona pe o perioada de trei ani, timp in care mostenitorii nu vor putea efectua nici o schimbare in cadrul domeniului. Ulterior, orice modificare se va putea realiza numai in conditiile impuse de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.