13.000 de bucuresteni intra in carantina. Agentia Sanitar-Veterinara a confirmat prezenta virusului H5 in sectorul 4. Exista si un plan mai restrans de carantina, dar Primaria a propus izolarea a 2.000 de case si a unui numar de 29 de blocuri! In sectorul 2, prizonierii gripei aviare isi blestemau zilele ca s-au apucat de crescut pasari. De partea cealalta a baricadei atmosfera era calma. Cei care n-au fost inconjurati de panourile metalice si-au compatimit vecinii, dar s-au considerat binecuvantati ca au scapat de gripa.

Cele sapte probe trimise saptamana trecuta la Laboratorul Weybridge din Londra sunt din focare cu virusul H5N1 al gripei aviare in cea mai periculoasa forma pentru om.

Ieri, numarul localitatilor unde a fost identificat H5 la pasari domestice si salbatice a ajuns la 58, dintre care 36 confirmate de Laboratorul din Capitala si 22 de suspiciuni. Ieri, au fost gasite pasari infectate in alte noua localitati: un porumbel salbatic la Focsani, gaini moarte la periferia orasului Sighisoara (Mures) si noi suspiciuni in judetele Prahova, Valcea, Vrancea, Neamt, Sibiu. Veterinarii si expertii convocati de ministrul Flutur nu au aflat cauza aparitiei virusului H5 in Capitala si la Sighisoara, locuri unde nu au fost aduse pasari vii de la Codlea, ca in celelalte cazuri.

Persoanele aflate in zonele de carantina din cauza gripei aviare vor primi pe toata durata declarata a carantinei certificat de concediu medical, a declarat seful Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, conf. dr. Adrian Neacsu, precizand ca aceste reglementari sunt valabile pentru toata tara. "Certificatele vor fi date de medicul de familie in a carui evidenta se afla persoana respectiva, acesta urmand sa justifice absentele de la locul de munca", a adaugat Neacsu. Cetatenii care nu se afla pe lista nici unui medic de familie se pot adresa personalului specializat din zona de carantina pentru a fi indrumati catre un medic de familie si luati in evidenta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.