Virusul gripei aviare a fost confirmat ieri dupa-amiaza in Sectorul 2 al Capitalei, in urma testelor finale, in perimetrele deja izolate fiind declansata carantina de gradul I

In Sectorul 4, la inchiderea editiei, nu se confirmase inca prezenta gripei, testele finale nefiind terminate. In aceste conditii, la nivel national, numarul focarelor de gripa aviara a ajuns la 26, iar cel de suspiciuni la alte 25. Gripa a patruns astfel in Bucuresti si judetele Brasov, Bacau, Buzau, Vrancea, Covasna si Sibiu.

Odata instituita carantina, accesul in perimetrele stabilite de autoritatile Sectorului 2 a fost strict interzis. Este vorba despre o treime din Cartierul Andronache. Perimetrul aflat in carantina a fost inconjurat de forte de ordine ale Politiei si Jandarmeriei, accesul fiind interzis in ambele zone. Medicii sanitar-veterinari vor declansa operatiunea de sacrificare a pasarilor, iar locuitorii aflati in carantina vor primi Tamiflu. Zona de carantina de gradul I stabilita de autoritati pentru Sectorul 2 cuprinde 21 de strazi si este delimitata de arterele Peris, Cornisei, Cumpenei, Suhard, Andronache si Betonului. Aici locuiesc in jur de 1.500 de bucuresteni, care au in curte 1.121 de pasari.

Si strazile din Sectorul 4 erau pregatite de autoritati aseara pentru carantina. Este vorba de strazile delimitate de soseaua Giurgiului, strada Luica, strada Pogoanele si Drumul Bercenarului. Aici locuiesc in jur de o mie de bucuresteni in 380 de gospodarii, unde se afla in jur de 2.420 de pasari de curte.

Autoritatile locale au anuntat ca au pregatit deja stocuri de medicamente, alimente si apa pentru bucurestenii izolati din cauza virusului. Hrana si apa se vor distribui prin transbordare. Iesirea din perimetrul izolat va fi permisa doar in cazuri exceptioanle, de exemplu urgente medicale. Carantina de gradul I se va mentine pana la finalizarea operatiunilor de sacrificare a pasarilor si de dezinfectie a gospodariilor, autoritatile estimand ca bucurestenii din aceste perimetre vor fi izolati cel putin o saptamana.

Lor nu le pasa

Desi pericolul era iminent, ieri dimineata, inainte de confirmarea oficiala a prezentei virusului gripei aviare in Bucuresti, locuitorii din cele doua sectoare nu pareau a fi impresionati de acest lucru. Ba din contra. Ei isi vedeau linistiti de treburile lor si nu se abateau de la obiceiurile de sfarsit de saptamana. In Cartierul Andronache din Sectorul 2 al Capitalei, se putea intra si iesi fara nicio problema.

Pe strada Falticeni, unde au fost descoperite pasarile moarte, reporterii ziarului "Averea" au reusit chiar sa ajunga fara probleme la poarta curtii unde au fost gasite pasarile suspecte de gripa. Ce-i drept, la intrarea intrarea in strada Falticeni, Politia Comunitara din Sectorul 2 interzicea cu fermitate accesul oricarei persoane. Ceea ce nu stiau insa autoritatile, sau ignorau, era faptul ca pe strada cu pricina se putea intra si prin alte parti care nu erau barate. In Sectorul 4, masurile erau putin mai stricte decat in Sectorul 2, pe strada Odei accesul fiind blocat in totalitate.

Gradina Zoologica si-a bagat deja pasarile in carantina

Teama existentei gripei aviare in Bucuresti sau chiar a aparitiei unor noi focare nu i-a impidicat pe bucuresteni sa isi petreaca timpul liber, chiar si in compania pasarilor. La Gradina Zoologica era la fel de aglomerat ca la orice sfarsit de saptamana. Lipsiti de alte variante de petrecere a timpului liber, sute de bucuresteni si copiii lor se imbulzeau ieri sa vada pasarile. Surpriza insa. Flamingo, pelicanii, papagalii, tucanii, strutii, ratele si gaste, precum si fazanul de Himalaya au fost inchise in tarcuri acoperite cu folii de plastic si geamuri. Pasarile puteau fi admirate dar nu mai aveau aceeasi libertate ca de obicei.

Florin Macovei, arestat pentru raspandirea virusului gripei aviare

Dupa mai bine de zece ore de audieri si pledoarii pro si contra, administratorul firmei Pati Prod SRL, Florin Macovei, a fost arestat in noaptea de sambata spre duminica. Totodata, in acelasi dosar au fost audiate pana in prezent peste o suta de persoane care au povestit procurorilor situatia de la ferma avicola din Codlea.

Procurorii au adus mai multe dovezi prin care i-au convins pe judecatorii Tribunalului Brasov sa emita un mandat de arestare pe numele omului de afaceri, pentru ca acesta se face vinovat de raspandirea virusului gripei aviare. Astfel, Florin Macovei va sta 29 de zile dupa gratii fiind retinut pentru raspandirea de boli la animale, falsificare de alimente si alte produse si evaziune fiscala. Initial, Judecatoria Brasov decisese cercetarea in stare de libertate a lui Macovei, insa procurorii au facut recurs la aceasta hotarare a instantei.

Tot in cursul audierilor din noaptea de sambata spre duminica, magistratii brasoveni au hotarat ca medicii veterinari Iuliu Pop si Ioan Ivanus, retinuti joi seara pentru cercetari in acelasi dosar, sa fie cercetati in stare de libertate. Al treilea medic veterinar retinut joi, la Brasov, Virgil Urdea, a fost pus in libertate vineri, dupa audieri. Pana in prezent, judecatorii brasoveni au mai emis mandat de arestare preventiva pe numele lui Vasile Dardala, patronul Drakom Silva SRL, prima ferma avicola de la Codlea si din tara unde a fost confirmat virusul H5. Pana ieri, in cadrul anchetelor privind raspandirea virusului gripei aviare, au fost audiate aproximativ o suta de persoane.

"Blufful" gripei aviare va ajunge pe masa Parchetului General

n Deputatul de Alba Nicolae Popa considera ca toata isteria izbucnita din cauza gripei aviare nu este decat un "bluf" prin care se urmareste, de fapt, distrugerea industriei avicole autohtone. Popa a declarat ca, in calitatea sa de parlamentar si de vicepresedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania, va sesiza Parchetul General.

Panica pentru... importuri!?

Parlamentarul de Alba a mai aratat ca fostul presedintele ANSV, Ion Agafitei, a semnat in data de 20 aprilie, Ordinul nr.95/2006, prin care autoriza importul de carne de pasare proaspata din tari cum ar fi: Argentina, Australia, Bulgaria, Brazilia, Canada, Chile, China, Croatia, Elvetia, Israel, Noua Zeelanda, Thailanda, Tunisia si SUA. Coincidenta... sau nu, ordinul amintit a venit din partea sefului ANSV chiar inainte cu cateva zile de izbucnirea acestei isterii, care a "erupt" la Brasov si s-a extins apoi in toate zonele tarii. "In primele patru luni ale lui 2006, s-au importat 50 de mii de tone de carne de pasare, dintre care numai in luna aprilie 19 mii de tone. Noi am produs in tara, in aceasta perioada, peste 61 de mii de tone, dintre care 25 de mii au ramas in stocuri", a mai adaugat deputatul Nicolae Popa.

Popa reclama tentativa de distrugere a sectorului avicol autohton

In curand, cresterea pasarilor ar putea fi interzisa in marile orase ale tarii, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Autoritatile se gandesc la un proiect prin care sa fie interzisa cresterea pasarilor in localitatile cu peste 100 de mii de locuitori.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.