In fiecare zi, aproape 200 tone de hoituri fac "naveta" intre Brasov si Bucuresti. Starvurile orataniilor sacrificate, impreuna cu alte mortaciuni din zonele unde a lovit aviara sunt incinerate la sucursala de langa Bucuresti a societatii Protan. De cand s-au descoperit focarele din Brasov, firma Protan a fost, practic, luata cu asalt. Cei de aici abia daca mai fac fata sa neutralizeze tonele de deseuri care le sosesc in curte de la o ora la alta.

Au fost nevoiti sa-si creasca peste noapte capacitatea de "productie" si sa lucreze in regim non-stop.Situatia la care s-a ajuns este cauzata in primul rand de inconstienta autoritatilor sanitar-veterinare. in plina criza aviara, unitatea din orasul Codlea a Protanului a fost scoasa din functiune. in momentul in care acolo s-a decretat carantina, nimeni nu a luat in calcul ca asta va insemna inchiderea unitatii de neutralizare a deseurilor din zona.

Ca sa scape de hoituri, autoritatile locale au aplicat in prima faza metoda "gropii comune". Pasarile erau aruncate unele peste altele, arse si apoi astupate cu pamant. Uniunea Europeana a renuntat insa la acest procedeu de peste 25 de ani, fiind considerat poluant. in cazul in care deseurile ajung la panza freatica exista riscul unei catastrofe ecologice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.