La "Pati-Prod" si "Drakom Silva" Codlea - fermele avicole unde s-au depistat pui bolnavi de gripa aviara - s-au semnalat nereguli inca din toamna lui 2005. Nu s-a luat nici o masura si fermele au functionat, bine merši, vreme de jumatate de an sfidind, efectiv, legislatia. Abia dupa ce s-a descoperit existenta periculosului virus, Parchetul Curtii de Apel Brasov a deschis trei dosare penale si investigheaza amanuntit modul aproape inconstient, ca sa nu spunem criminal, in care s-a facut aici comert cu pasari, vii sau taiate. Din cauza ca, pina acum, nu a existat vreun control serios, tone de pui vii sau de carne de pasare, suspecte ca ar fi putut fi infectate cu virusul gripei aviare, au ajuns in magazine din toata tara si pe mesele consumatorilor. Si ne putem astepta la orice, cit timp una din ferme nu avea nici macar medic veterinar angajat.

Daca profesionalismul sau vinatoarea de vrajitoare, pentru a scapa obrazul autoritatilor, se vor impune in aceste cercetari, este prematur de apreciat. Episodul Codlea ar trebui sa aduca un adevarat cutremur la nivelul autoritatilor locale si centrale, indiferent de culoare politica. Inconstienta, nepasare, complicitate sau toate la un loc pot produce un atentat la siguranta populatiei, din care doar printr-o minune vom scapa fara victime.

Problemele fermelor brasovene nu au aparut acum - de cind s-a descoperit virusul gripei aviare chiar in ograda lor - ci anul trecut. Pe 13 octombrie 2005, societatile "Pati-Prod" Codlea, "Drakom Silva" Codlea si alte citeva firme din zona au fost amendate pentru nerespectarea normelor de igiena si functionare. Un lucru foarte important, peste care sefii acestor firme au trecut cu usurinta condamnabila - in contextul in care Romånia se confruntase deja cu virusul H5N1 - este lipsa monitorizarii sanatatii personalului. Un altul, la fel de important, este lipsa supravegherii sanatatii pasarilor crescute la ferme, aspect complet ignorat de catre conducerile companiilor si, nu in ultimul rind, de catre autoritati.

RAPORTARI FALSE

Intrebat fiind ce s-a intimplat din octombrie 2005, cind ferma "Drakom Silva" a primit o amenda consistenta pentru ca nu are medic veterinar angajat, pina saptamina trecuta, prefectul de Bra- sov, Aurelian Danu, acuza Direc- tia Sanitar-Veterinara (DSV) ca l-a dezinformat: "In tot acest timp, mie nu mi s-au mai semnalat alte probleme la ferma respectiva.

Mai mult, am primit pe 10 mai 2006, de la DSV, un raport in care se spune ca pina in acea zi nu s-a inregistrat nici o suspiciune de boala in judetul Brasov si carnea de pasare poate fi consumata. De asemenea, mi s-a spus ca la Fagaras totul e in regula, la fel la Codlea. De ce mi s-au dat aceste raportari? E o intrebare la care nici eu nu am raspuns. Acum se ocupa Procuratura si Politia de asta".

"NU AU REVENIT CU NOI CONTROALE"

Tot pe DSV Brasov dau vina si oficialii Ministerului Agriculturii. "Vina apartine celor de la Brasov, care nu au revenit cu noi controale dupa ce au dat amenzile, si acolo se vor lua masuri. Nu e adevarat ca noi, la nivelul ministerului, am ascuns ceva. Cum s-a aflat despre ce e vorba, s-au luat imediat masuri si s-a facut totul public", declara purtatorul de cuvint al ministrului Agriculturii, Adrian Tibu.

Mihai Dumitru, seful DSV inculpat de autoritati, a demisionat imediat ce s-a iscat scandalul cu puii bolnavi, iar presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Ioan Agafitei, si vicepresedintele Dan Marcu au fost demisi la propunearea ministrului Agriculturii.

POLITIA CAUTA PASARILE BOLNAVE

Si ministrul Gheorghe Flutur se arata dispus sa taie in carne vie, acum, cind faptele care puteau fi evitate s-au consumat. "Sint foarte multe anchete pe care le facem acum, cu Politia, sa identificam traseul puilor vii vinduti. Am gasit deja trei nume ale unor astfel de comercianti, care vor suporta rigorile legii. Am apelat la Garda Financiara, la Directia Muncii, ca sa vedem citi oameni lucrau acolo si cine sint. Acest lucru l-am facut atit pentru cele doua ferme, cit si pentru societatile care au cumparat carne de la ele", declara Gheorghe Flutur.

Citeste si:

Unul dintre cei care are de furca acum cu autoritatile este Vasile Dardala, patronul firmei "Drakom Silva" Codlea. Acesta din urma a refuzat sa spuna mai multe despre cum isi conducea societatea. "Lasa-ma, ca nu pot sa te ajut. Sint pe cap cu procuratura, nu pot sa spun nimic", declara patronul pe un ton vizibil suparat.

PESTE 20 DE LOCALITATI CU PUI BOLNAVI

In momentul de fata, numarul focarelor de gripa aviara este in crestere, iar puii infectati cu virusul H5N1 sunt recuperati, incetul cu incetul, de catre autoritati. "Sint 20 de localitati unde deja stim ca au ajuns puii vii (infectati cu virusul gripei aviare) si s-au taiat puii. Am fi vrut sa stim asta inca de simbata, dar vinzatorii nu prea au colaborat cu organele de ordine. Atunci, nu excludem sa fie si alte localitati unde vor aparea noi focare, de aceea am solicitat organelor de ancheta sa continue sa identifice traseul puilor", afirma ministrul Flutur.

Amploarea crizei de la Codlea va fi data de rezultatele testelor la produsele de carne retrase din magazine in toata tara. Abia atunci se va putea identifica vina fiecaruia dintre cei implicati si se va putea vedea clar daca pasarile au fost taiate dupa ce au prezentat primele simptome de boala. Potrivit ministrului Flutur, aceste teste sint complicate si pot dura pina la doua saptamini. Alti oficiali sint de parere ca ele pot fi gata in trei, patru zile.

CELULA DE CRIZA LA "CORA"

Acolo unde autoritatile nu mai au ce face, magazinele instituie propriile reguli, in incercarea de a-si salva imaginea si de a-si pastra clientii. La hypermarketul bucurestean "Cora", conducerea a infiintat o celula de criza. "Am instituit aceasta 'Celula de criza>> pentru a veni in sprijinul clientilor. Astfel, ii rugam pe cei care au cumparat pui despre care exista suspiciunea ca sint infectati cu virusul gripal sa ii aduca la magazin. Cei care fac acest lucru primesc banii inapoi", ne spune angajata Elena Iordan. Ea recunoaste faptul ca puii posibil infestati vor circula, purtati de clienti, prin mijloacele de transport in comun si ca la acest lucru nu s-a gindit nimeni. "Nu stiu ce sa va spun, dar deocamdata puii sint doar suspect i ca sint infectati cu acest virus".

ISTERIA "MADE IN CODLEA" S-A EXTINS IN TOATA TARA

Gorjenii au consumat aproape 30 de kilograme de carne de pui din Codlea, insa seful Directiei Judetene Sanitar- Veterinare, dr. Ion Iliuta, afirma ca nici un pui nu provine de la fermele unde virusul H5N1 a fost depistat. Alerta s-a instaurat si pe Valea Jiului. Inspectorii Direct iei Sanitar-Veterinare Petro- sani au declansat un control la cantinele miniere din Valea Jiului, de teama sa nu existe in meniul ortacilor carne de pasare din zonele aflate in carantina din cauza gripei aviare, iar la Galati autoritatile au reactivat Comandamentul Antiepizootic, de teama ca boala sa nu se intoarca. De asemenea, in Dolj, autoritat ile au hotarit sa controleze magazinele in care se vinde carne de pasare. La Tirgu Mures, autoritatile au sechestrat 200 de kilograme de carne de pui furnizate de "Patiprod" si "Drakom" Codlea.

ALARMA FALSA

Directia de Sanatate Publica din Sibiu a trimis marti de dimineata la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti o femeie de 24 de ani, suspecta ca ar fi infectata cu virusul gripei aviare. Din fericire, insa, testele la care a fost supusa de medicii bucuresteni au aratat ca femeia sufera de o simpla viroza. "Testele rapide efectuate au iesit negative, ceea ce inseamna ca femeia nu are gripa aviara. Tinara sufera de viroza de mai mult timp, a fost recent in zona cu focar de gripa aviara, iar medicii din localitate s-au temut ca nu cumva sa fie vorba de transmitere a gripei la om, asa ca au trimis-o la Bucuresti", precizeaza doctorul Adrian Streinu Cercel. Tinara le spusese medicilor ca a mincat maioneza facuta din oua crude provenite din localitatea Sita Buzaului, unde virusul H5N1 fusese confirmat.